Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul revine şi alege ca intermediar pentru listarea Tarom un consorţiu de firme respins iniţial

Autor: Thomas Dinca

05.12.2011, 19:27 108

La începutul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunţa că licitaţia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentând 20% din acţiunile Tarom va fi anulată, întrucât a existat o singură ofertă, "şi aceea neconformă şi scumpă". Oferta a fost depusă de consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital, fostă KBC Securities România.

Anularea licitaţiei şi repetarea procedurii în vederea obţinerii unei oferte mai avantajoase a fost decisă în urma unei discuţii în şedinţa de guvern din 9 noiembrie.

După nouă zile de la această decizie, la 18 noiembrie, consorţiul format din cele două firme a prezentat ministerului o nouă ofertă financiară, în care comisionul solicitat scade la jumătate din valoarea solicitată iniţial.

Noua ofertă financiară a fost prezentată Guvernului de către Ministerul Transporturilor cu argumentul că intermediarul şi-a "reanalizat" oferta financiară şi suma solicitată scade acum la jumătate faţă de cerinţa iniţială, iar membrii Cabinetului nu au avut nicio obiecţie pentru încheierea contractului de intermediere cu acest unic consorţiu, pe baza noului comision, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a argumentat că procesul de selectare a intermediarului, ale cărui termene au fost deja amânate în ultimele negocieri cu FMI, ar întârzia prin organizarea unei noi licitaţii la care ar putea să nu se mai prezinte nici măcar cele două firme", au arătat sursele.

În urma ultimelor negocieri dintre Guvern şi FMI din toamna acestui an, termenul de finalizare a procedurii de vânzare a acţiunilor Tarom, stabilit iniţial pentru finele acestui an, a fost reprogramat pentru sfârşitul lunii aprilie 2012.

Documentul prezentat Guvernului şi obţinut de MEDIAFAX relevă că, iniţial, consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital a solicitat un comision de 3,99% dacă statul obţine cel mult 20 milioane euro pentru pachetul de acţiuni Tarom vândut pe Bursă, la care se adăugau în plus, în mod cumulat, între 1% şi 3% pentru diferenţele de bani suplimentare rezultate din tranzacţie.

Astfel, intermediarul ar fi încasat până la 798.000 euro (reprezentând un comision de 3,99% din valoarea tranzacţiei) dacă statul obţinea maximum 20 milioane euro pentru pachetul de acţiuni Tarom vândut pe Bursă, dar ar fi primit puţin peste un milion euro (reprezentând comisionul plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro) dacă statul încasa între 20 şi 30 milioane euro.

Pe baza aceluiaşi algoritm, intermediarul ar fi încasat 1,3 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro şi încă 2,5% din diferenţa de peste 30 milioane euro) dacă statul ar primi între 30-40 milioane euro şi ar fi putut primi peste 1,5 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro, plus 2,5% din diferenţa de peste 30 milioane euro şi încă 1% din diferenţa peste 40 milioane euro) dacă statul ar încasa între 40-60 milioane euro.

Ulterior, după anunţul de anulare a licitaţiei, consorţiul a "reanalizat" oferta financiară şi a solicitat un comision unic de 1,99% din valoarea tranzacţiei.

Astfel, prin noua ofertă, intermediarul va primi 398.000 euro dacă statul ar obţine 20 milioane euro pentru acţiunile Tarom, 597.000 euro pentru o tranzacţie de 30 milioane euro, 796.000 euro pentru 40 milioane euro şi 1,1 milioane euro pentru 60 milioane euro.

"Din tabel (în care sunt prezentate comparativ comisionul iniţial şi cel din noua ofertă - n.r.) rezultă că, în cazul noii oferte, pentru o valoare a tranzacţiei de 40 milioane euro, comisionul cuvenit intermediarului va fi de 796.000 euro, faţă de oferta iniţială în care comisionul era aplicat diferenţiat pe tranşe şi pentru care, la aceeaşi valoare a tranzacţiei de 40 milioane euro, comisionul intermediarului ar fi de 1,3 milioane euro", se arată în document.

Sursele citate au declarat că înţelegerea pentru intermedierea listării pe Bursă a pachetului de 20% din acţiunile Tarom urmează să fie semnată până la sfârşitul acestei săptămâni, cel mai probabil joi sau vineri, de către Ministerul Transporturilor şi consorţiul format din cele două firme.

În urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis, în vara acestui an, începerea procedurilor de vânzare a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, printr-o ofertă publică secundară iniţială la Bursa de Valori Bucureşti.

Guvernul a convenit cu FMI va pachetul de 20% să fie vândut până la finele acestui an, urmând ca ulterior, atunci când condiţiile pieţei o vor permite, să fie cedat controlul companiei.

Documentul citat relevă că, în contextul întârzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursă, Guvernul şi FMI au convenit, în ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii să fie amânat până la sfârşitul lunii aprilie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO