Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul s-a obligat, la presiunea CE, să elimine restricţiile pentru înfiinţarea hypermarket-urilor

Autor: Dinca Thomas

26.05.2011, 13:16 225

Toate aceste restricţii trebuie eliminate până în lunaseptembrie, relevă memorandumul de înţelegere convenit de Guvern cuComisia Europeană în urma evaluării efectuate de Executivul UE înaprilie-mai., împreună cu Fondul Monetar Internaţional.

"Vor fi eliminate restricţiile la înfiinţarea magazinelor devânzare cu amănuntul. Guvernul trebuie să elimine dispoziţiilelegale care impun un test privind necesităţile economice şiimplicarea concurenţilor în procedura de autorizare a deschideriimagazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare, până înseptembrie 2011, conformând legislaţia relevantă cu directiveleeuropene în domeniu", se arată în documentul obţinut deMEDIAFAX.

Legislaţia în vigoare, adoptată în 2004, stabileşte cădeschiderea structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare,de peste 1.000 de metri pătraţi, este autorizată de către o comisieconstituită la nivel autorităţii locale, din care face parte,alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai asociaţiilorprofesionale, patronale şi de protecţie a consumatorilor, şi unreprezentant al agenţilor economici din imediata vecinătate acentrului comercial pentru care este cerută autorizaţia.

În acelaşi timp, solicitările de deschidere a unor astfel demagazine trebuie însoţite obligatoriu de "un studiu de piaţă şiimpact", care să prezinte motivul alegerii locului respectiv, hartacomercială a zonei, descrierea tipologică a structurilor de vânzareexistente în zonă, caracteristicile demografice şi sociale alezonei (structura populaţiei, venituri, obiceiuri de consum),impactul deschiderii noului magazin din punct de vedere urbanistic,socio-economic şi comercial, dar şi impactul asupra comerţuluiexistent, respectiv protejarea structurilor de vânzare existente şi"evitarea disfuncţionalităţilor" din mediul concurenţial.

Contactat de MEDIAFAX, coordonatorul departamentului privatizareşi concurenţă al casei de avocatură "Boştină şi Asociaţii",avocatul asociat Laura Mocanu, a arătat că aceste condiţii suntvalabile numai în cazul deschiderii unor structuri de vânzare cuamănuntul cu suprafaţă mare, nu şi a celor de vânzare cu ridicatasau care realizează comerţ de gros tip cash and carry.

"Spre exemplu, pentru deschiderea unui nou centru comercial detip Metro nu trebuie parcurse aceste etape, întrucât asemeneacentre comerciale realizează numai comerţ de gros/cash and carry.Pe de altă parte, centrele comerciale de tip Metro pot face partedin structurile de examinare şi avizare a înfiinţării, în imediatavecinătate, a unei structuri de vânzare cu amănuntul cu suprafaţămare, gen supermarket/hypermarket", a spus Laura Mocanu.

Avocatul a arătat astfel că legislaţia actuală pare a proteja încontinuare marile magazine deja existente, în pofida normelor UE îndomeniul concurenţei.

"Practic, deşi concurenţa este un obiectiv esenţial pentru piaţaeuropeană, legislaţia în vigoare în Romania pare a proteja încontinuare structurile de vânzare existente, contravenindreglementarilor europene în domeniul concurenţei, motiv pentru carese impune revizuirea acesteia", a spus Mocanu.

Directivele UE în domeniu stabilesc că statele membre nu trebuiesă condiţioneze accesul la o activitate de servicii sau exercitareaacesteia pe teritoriul lor prin intervenţia directă sau indirectă aoperatorilor concurenţi în acordarea autorizaţiilor, precum şi princondiţionarea autorizaţiei de un test care să indice o nevoieeconomică sau o cerere a pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO