Mediafax.biz Exclusiv

Harta retailerilor de îmbrăcăminte: unde au deschis 175 de magazine giganţii din fashion

Harta retailerilor de îmbrăcăminte: unde au deschis 175 de magazine giganţii din fashion

Autor: Cristi Moga

30.01.2011, 20:08 40

Aceste companii, precum Inditex, C&A sauMarks & Spencer, fac legea la nivel european în materie devânzări de îmbrăcăminte, având rulaje anuale cumulate de peste 50de miliarde de euro şi reţele cu circa 18.000 demagazine.

Pe piaţa locală însă nu toate reţelele s-auextins. Astfel, în timp ce Takko, Orsay sau New Yorker au ajuns săopereze reţele de 20 - 30 de magazine, italienii de la Benetton auînchis toate cele 13 magazine din România, brandul fiind prezent pepiaţa locală acum doar prin trei magazine înfranciză.

Pe de altă parte, germanii de la New Yorker audeschis în ultimii doi ani 12 din cele 17 magazine ale reţelei, iarpentru acest an mai sunt programate cel puţin trei noiinaugurări.

"Vă pot spune că pentru acest an avem semnatedeja trei contracte, pentru Palas Iaşi, Maritimo Constanţa şiGalleria Piatra-Neamţ, dar mai sunt proiecte care neinteresează.

Faptul că în ianuarie avem deja trei contractepentru acest an este o dovadă că România rămâne o piaţă importantăpentru noi", spune Bogdan Bozdog, director de expansiune pentrupiaţa locală a companiei New Yorker.

De ce se extind acumretailerii?

"Piaţa de consum din România este acum laacelaşi nivel cu ţări precum Ungaria sau Cehia, a căror populaţieeste jumătate faţă de România. Strategia retailerilor este de aintra acum, a «pune sămânţa în pământ» pentru a creşte odată cupiaţa, care în zece ani ar trebui să fie dublă", explică KlausReisenauer, acţionar al firmei de dezvoltare imobiliară Oasis, careconstruieşte proiecte comerciale pentru chiriaşi precum C&A sauTakko.

Bucureştiul rămâne principala ţintă pentruretaileri, o treime din magazinele din ţară fiind în Capitală.Următoarele oraşe căutate sunt Cluj, Cons tanţa, Iaşi, Timişoara şiBacău, în timp ce în Braşov, Craiova sau Ga laţi retailerii deîmbrăcăminte internaţionali nu au ajuns până în prezent deoarece nuau fost finalizate în ultimii ani mallurimoderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO