Mediafax.biz Exclusiv

Hidroelectrica va decide câte microhidrocentrale rămân în portofoliu şi câte vor fi externalizate, spune şeful companiei

Autor: Roxana Petrescu

25.03.2011, 13:39 122

"Situaţiamicrohidrocentralelor este analizată şi urmează să vedem câte vorrămâne în portofoliul nostru şi câte vor fi externalizate.Principalul motiv pentru care s-a stopat vânzarea unităţilor deacest tip au fost certificatele verzi, dar am constatat că în unelecazuri chiar şi aşa acestea nu sunt rentabile. Necesită sume maripentru investiţii şi de aceea am decis să ne concentrăm pecapacităţi mari", explică Trihenea.

Opinia lui este diferită de cea a predecesorului, MihaiDavid, care spunea că "este greşit" să-ţi faci concurenţă în piaţăprin renunţarea la aceste unităţi.

Cele mai mari planuri ale Hidroelectrica, care ar urma săprindă contur anul acesta, sunt începerea lucrărilor deretehnologizare de la Bicaz (hidrocentrală realizată în urmă cu 50de ani, una dintre cele mai importante din România - n.red.),demararea proiectului de la Islaz, pe Olt, care este blocat dincauza anumitor probleme legate de protejarea unor specii de păsări,dar şi proiectul gigant al hidrocentralei de un miliard de euroTarniţa - Lăpuşteşti.

"Principalele trei obiective pentru anul acesta suntlansarea proiectului Islaz. Aceasta este o investiţie de 300 demilioane de euro unde am ajuns în faza obţinerii avizului demediu.Căutăminvestitori privaţi. Apoi vrem să începem retehnologizarea de laBicaz. Totodată ne dorim ca la finalul acestui an să aveminvestitorii şi structura companiei de proiect pentru investiţia dela Tarniţa - Lăpuşteşti. În această investiţie statul îşi doreştepachetul majoritar", a mai precizat Trihenea.

Potrivitacestuia, investiţia de la Bicaz se va ridica la 110 mil. euro,bani împrumutaţi de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO