Mediafax.biz Exclusiv

Hotelierii de pe litoral vor să deschidă în etape, şi nu la 1 mai, cum sunt obligaţi prin lege

Autor: Iancu Liviu

01.02.2011, 14:57 14

"Ne-am dori cu toţii ca hotelurile să fie deschise chiar dinaprilie şi să închidă în octombrie sau, poate, deloc. Considerăm,însă, că măsura prin care s-a stabilit ca totate staţiunile de pelitoral să fie deschise de la 1 mai creează mari prejudicii şipierderi deţinătorilor de structuri de primire turistică", adeclarat agenţiei MEDIAFAX Corina Martin, preşedintele AsociaţieiLitoral-Delta Dunării şi al ANAT.

Din acest motiv, reprezentanţii turoperatorilor de pe litoralcer anularea prevederii legislative şi propun, ca soluţie,deschiderea eşalonată a hotelurilor, pe staţiuni.

Turoperatorii dau ca exemplu Costineştiul, o staţiune pentrutineri care nu ar trebui deschisă la 1 mai, pentru că elevii şistudenţii intră în vacanţă abia în iunie.

În schimb, majoritatea hotelierilor din Mamaia sunt de acord cudeschiderea staţiunii la 1 mai, aceasta fiind singurul caz în careturoperatorii sunt de acord cu prevederile legii.

Potrivit HG 1267/2010 privind eliberarea certificatelor declasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, publicată înMonitorul Oficial 866 din 23 decembrie 2010, operatorii economiciproprietari şi/sau administratori ai structurilor de primireturistice de pe litoral sunt obligaţi să asigure funcţionareaacestora în perioada 1 mai-30 septembrie a fiecărui an.

"Cerem ca asociaţiile patronale hoteliere, împreună cu consiliilelocale şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării, să poată stabiligraficul de deschidere a unităţilor de cazare, pe fiecare staţiune.Astfel, asigurăm şi implicarea autorităţilor locale. De asemenea,considerăm că este necesară acordarea unor facilităţi pentru ceicare respectă aceasta reglementare, în special în extrasezon. Nereferim aici la reduceri de taxe, reducerea impozitului pe clădiri,a impozitului pe profit sau prin acordarea unor subvenţii", aadăugat Martin.

Ca soluţie pentru "estetizarea" staţiunilor afectate, mai alesîn sudul litoralului, de unităţi de cazare care rămân închise petoată perioada sezonului, asociaţia propune impunereaobligativităţii întreţinerii şi amenajării spaţiilor adiacentestructurilor de primire turistică, cu aplicarea de către consiliilelocale a unor sancţiuni corespunzătoare.

"Ca exemplu, putem menţiona taxa de paragină introdusă deConsiliul Local Mangalia, care obligă deţinătorii terenurilor şiunităţilor abandonate să îngrijească proprietăţile deţinute pentrua evita reducerea atractivităţii atât a staţiunii în întregul său,cât şi a unităţilor funcţionale din vecinatate, ca rezultat alaspectului estetic creat. Altfel spus, statul nu trebuie să poatăimpune orarul de deschidere sau închidere a unui business propriu,dar poate şi trebuie să intervină pentru a obliga deţinătorii deunităţi de cazare şi alimentaţie publică să estetizeze şi amenajezespaţiul adiacent unităţii respective", a mai spus CorinaMartin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO