Mediafax.biz Exclusiv

Inflaţia va reveni la nivelul avut la finalul semestrului întâi de anul trecut, crede economistul-şef al BRD

17.01.2011, 13:30 12

Potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică, inflaţia anuală ascăzut uşor în iunie 2010, la 4,38%, de la 4,42% în mai.

Anultrecut, rata inflaţiei s-a plasat la 7,96%, după ce preţurile auurcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţăde nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şia scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii,potrivit INS.

"Inflaţia va reveni la nivelul avut la finalul semestruluiîntâi al anului trecut. Argumentele sunt: un efect de bazăfavorabil şi o cerere agregată care se va reface lent. Nu excludîncadrarea inflaţiei în intervalul ţintă în 2011", a spusLibocor.

Astfel,potrivit Business Magazin, majoritatea analiştilor se aşteaptălao încadrare ainflaţiei în ţinta BNR (2-4%), fie la o ratare de puţin a acesteia,având în vedere că grosul efectelor în preţuri ale majorării TVA atrecut.

Acestepreviziuni sunt în linie cu speranţele că banca centrală, pe măsurăce inflaţia se temperează, va proceda în sfârşit la alte reduceriale dobânzii de politică monetară, care ar urma să ajungă de lanivelul actual de 6,25% undeva sub 6%, căt mai aproape de5%.

Inflaţiaeste considerată totuşi un factor de risc în acest an, potrivitanaliştilor ING, având în vedere recentul raport al ONU conformcăruia indicele mondial al preţurilor la produsele alimentare aajuns în decembrie la un nivel record, precum şi estimările căpreţul petrolului şi al altor materii prime merge însus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO