Mediafax.biz Exclusiv

Intrarea unui investitor străin în acţionariatul Carpatica este o tranzacţie “inevitabilă”, spune şefa departamentului de analiză al UniCredit CA IB Securities

Autor: Roxana Pricop

07.12.2011, 14:39 491

Potrivit celor mai recente informaţii, oamenii de afaceri sibieni Ilie Carabulea, cu 41,28% din capitalul băncii, şi Corneliu Tănase, cu 11,21% din capital, sunt cei mai mari acţionari ai băncii. Ilie Carabulea a fost cel care a susţinut cel mai mult banca în ultimii ani.

"Evoluţia băncii va depinde în următorul an dacă va exista o achiziţie de acţiuni BCC din partea unui investitor străin, de cât de mare va fi acest pachet de acţiuni achiziţionat şi cât de mult se va implica viitorul acţionar în managementul băncii", a explicat Marin.

Ea a adăugat că în absenţa unei tranzacţii, băncii îi va fi foarte greu să facă faţă singură creşterii costurilor de finanţare şi a costurilor cu provizioanele.

"Fără o cotă de 3- 5% din piaţă, este foarte greu pentru o bancă să fie profitabilă", explică Marin.

Forţată de împrejurări, Carpatica (BCC) a derulat în ultimii ani majorări de capital în lanţ pentru a-şi acoperi pierderile, însă cele 113 mil. lei adunate în urma a trei astfel de operaţiuni se datorează în principal acţionarului majoritar, Ilie Carabulea.

După un 2010 extrem de dificil, Carpatica a reuşit în acest an să îşi reducă pierderile. Mai exact, în primele nouă luni, Carpatica şi-a redus pierderile de 4,6 ori, de la 115 mil. lei la 25 mil. lei (5,9 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO