Mediafax.biz Exclusiv

Investiţiile străine au dat semne timide de redresare în februarie, dar rămân modeste

Investiţiile străine au dat semne timide de redresare în februarie, dar rămân modeste

Autor: Claudia Medrega

12.04.2012, 20:32 189

Această revenire uşoară a investiţiilor străine poate fi atribuită interesului în creştere manifestat de companiile străine faţă de comerţul retail din marile oraşe, industria componentelor auto, agricultură şi industria alimentară, consideră Eugen Sinca, analist BCR.

"Pentru moment ne menţinem estimarea privind un nivel de aproximativ două mld. euro al investiţiilor străine directe în anul 2012, dar nu excludem o surpriză plăcută, respectiv un nivel de 2,5-3 mld. euro pe tot anul. Dacă ar fi să identificăm domenii economice cu potenţial de atragere a investiţiilor în acest an, am putea numi agricultura, ce ar putea cunoaşte un proces de creştere a preţurilor terenurilor agricole după 2014, când investitorii străini vor putea achiziţiona teren fără restricţii, energia regenerabilă, facilităţile legate de exploatarea gazelor naturale din zona Marii Negre", a afirmat Sinca.

Vlad Muscalu, economist ING Bank, aminteşte că investiţiile străine directe înregistrate în februarie au depăşit media anului trecut de 0,16 mld. euro, dar are îndoieli că această tendinţă va persista. "Ne aşteptăm ca nevoile de capital ale băncilor să fie mai mici, condiţiile dificile de finanţare de pe pieţele europene şi alegerile putând să conducă la scăderea marginală a fluxurilor de investiţii străine în acest an comparativ cu nivelul oricum modest din 2011, de 1,9 mld. euro." Pe ansamblul primelor două luni ale anului fluxurile de capital străin au totalizat 253 mil. euro, sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 325 mil. euro.

"Într-adevăr în februarie s-a înregistrat o uşoară îmbunătăţire a intrărilor de capital faţă de prima lună a anului. Însă, în dinamica din primele luni ale anului vedem o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce nu este deloc îmbucurător. Mai mult, anul 2011 a marcat o evoluţie mult sub aşteptări a intrărilor de capital sub formă de investiţii străine directe, care în dinamica anuală şi-a continuat contracţia", a comentat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank.

Evoluţia ISD oglindeşte percepţia străinilor faţă de România şi atractivitatea mediului de afaceri. Volumul mic al investiţiilor străine arată că infrastructura deficitară şi tergiversarea eficientizării şi restructurării sectorului public şi-au spus cuvântul. Dar înrăutăţirea activităţii investiţionale în România este corelată şi cu amplificarea aversiunii faţă de risc la nivel internaţional.

Anul trecut investiţiile străine s-au prăbuşit, atingând minimul ultimilor opt ani, de 1,9 mld. euro. După anul de graţie 2008, când investiţiile străine au atins un maxim de 9,5 mld. euro, au urmat trei ani de căderi continue.

Semnalele pentru acest an nu sunt foarte încurajatoare, având în vedere riscul ca pieţele internaţionale să continue să fie tensionate şi revenirea economiilor europene în recesiune. La situaţia externă dificilă se adaugă şi incertitudinile interne, caracteristice unui an electoral. "Pentru 2012 nu vedem o îmbunătăţire semnificativă a acestui indicator, în condiţiile în care climatul internaţional rămâne unul tensionat şi asistăm la un proces continuu de "deleveraging" atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Estimările noastre plasează ISD la nivelul de 2,5 mld. euro pentru anul 2012, iar deficitul de cont curent la nivelul de 4,5% din PIB", a spus Constantinescu.

În lipsa unor intrări de capitaluri străine şi şansele de a avea creştere economică se diminuează ţinând cont de dependenţa României de capitalul extern.

Ce s-a întâmplat cu deficitul extern

Investiţiile străine directe au finanţat în primele două luni în proporţie de 38,2% deficitul de cont curent. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un deficit de 663 mil euro, în creştere cu 64,1% faţă de intervalul ianuarie - februarie 2011, ca urmare a dublării deficitului balanţei comerciale şi diminuării excedentului transferurilor curente.

"Avansul înregistrat în primele luni ale anului este în primul rând generat de accentuarea deficitului balanţei comerciale. Aşa cum au arătat şi datele publicate de INS în februarie s-a înregistrat o încetinire semnificativă a dinamicii exporturilor, pe fondul deteriorării activităţii economice în statele zonei euro. Ne aşteptăm ca acest trend să persiste cel puţin în prima parte a anului", a spus analistul Credit Europe Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO