Mediafax.biz Exclusiv

Lecţia crizei la BCR Leasing: după prăbuşirea afacerilor cu 96%, urmează primul an cu profit de după 2008

Lecţia crizei la BCR Leasing: după prăbuşirea afacerilor cu 96%, urmează primul an cu profit de după 2008

Autor: Razvan Voican

12.02.2012, 19:24 695

Proiecţia de profit se bazează pe un scenariu de creştere a activelor cu circa 10% faţă de nivelul atins în nouă luni din 2011, până la aproape 1,5 mld. lei (348 mil. euro).

După doi ani în care s-a luptat cu sutele de maşini şi autovehicule recuperate de la clienţii care n-au mai plătit, după ce a pasat portofoliul de leasing imobiliar către firma specializată a Erste - Immorent şi şi-a ajustat modelul de business, compania care se lupta altădată la vârful clasamentului pieţei încearcă să iasă la lumină.

BCR Leasing face eforturi să revină pe profit anul acesta, în condiţiile în care în 2010 a avut o pierdere de 25 mil. euro, iar după nouă luni din 2011 înregistra un minus de aproape 18 mil. euro. BCR Leasing a avut pierderi şi în 2009, însă aproximativ la jumătate faţă de nivelul atins în 2010.

Din această cauză leasingul a afectat constant în ultimii trei ani rezultatele financiare ale grupului BCR, cea mai mare bancă după active publicând trimestrial cifre consolidate prin care performanţa unora dintre subsidiare poate deforma imaginea rezultatelor băncii. BCR Leasing a fost una dintre companiile de specialitate cele mai lovite de criză, modelul de business practicat până în 2010 dovedindu-se foarte vulnerabil la creşterea costului riscului.

În condiţiile aplicării unui plan de restructurare şi ale implementării unui noi plan de business în care activitatea de leasing să fie mult mai legată de clientela băncii, activele companiei au căzut numai în 2010 cu circa 44%, până la echivalentul a 368,4 mil. euro. După nouă luni din 2011 BCR Leasing înregistra active de 1,35 mld. lei (circa 316 mil. euro), ceea ce arată că procesul de curăţare a portofoliului a continuat. Ca urmare a reaşezării businessului, ponderea segmentului auto din portofoliul companiei a scăzut la 68% în 2011, faţă de 84% în 2010.

În 2008 era a doua mare companie de leasing afiliată unei bănci, iar în 2010 deja căzuse pe locul 10, cu finanţări noi de 16,6 mil. euro.

În primul semestru din 2011 BCR Leasing figura pe locul 6 în clasamentul companiilor de leasing financiar întocmit după finanţările noi acordate, cu un volum de 36 de milioane de euro. La sfârşitul lui 2011 valoarea totală a bunurilor finanţate a ajuns la aproape 77 de milioane de euro.

În pofida relansării vânzărilor, costul riscului a continuat să cântărească greu, astfel că la nouă luni din 2011 compania înregistra cheltuieli cu provizioanele pentru risc de aproape 58 milioane de lei (13,5 milioane de euro), acest cost reflectându-se în pierderea de peste 77 de milioane de lei.

Pentru anul acesta divizia de leasing a grupului BCR estimează să obţină un venit net din dobânzi de aproape 70 milioane de lei, ceea ce ar însemna o îmbunătăţire cu aproape 85% faţă de câştigul înregistrat pe nouă luni din 2011.

Filmul crizei: cum a lovit recesiunea afacerile din leasing ale BCR

BCR Leasing a căzut din vârf: în 2008 ajunsese la o valoare a bunurilor finanţate de 462 mil. euro, după trei ani în care înregistrase şi creşteri ale businessului şi de 30-40%. Portofoliul companiei era dominat de autoturisme şi vehicule comerciale, cu o pondere de 73% din total, în timp ce echipamentele şi utilizajele industriale aveau o cotă de 20%. În febra imobiliară de la vremea aceea, circa 7% din business era reprezentat de leasingul imobiliar.

Primele semne ale crizei s-au reflectat în 2009 în căderea cu 70% a finanţărilor, până la 138 mil. euro. În plus, ponderea imobiliarelor în portofoliul BCR Leasing a ajuns la 17%. Pe acest fundal, agravarea recesiunii a lovit în plin: în 2010 valoarea finanţărilor acordate clienţilor s-a prăbuşit la 16,6 mil. euro. Îngrijoraţi de amploarea pierderilor, austriecii de la Erste au schimbat managementul şi au trecut la un plan de restructurare profundă a afacerilor cu leasing ale BCR. O măsură importantă cu impact asupra portofoliului de active a fost transferarea proiectelor de leasing imobiliar către Immorent, compania specializată pe acest segment a grupului Erste. În noua formulă, leasingul auto reprezenta circa 84% din portofoliu, restul fiind finanţări pentru echipamente.

La jumătatea lui 2011 austriecii spuneau că perioada cea mai grea pentru BCR Leasing fusese depăşită, deşi compania continua să înregistreze pierderi din cauza volumului foarte mare de bunuri reposedate şi pe care nu le putea revinde în condiţii de eficienţă.

Cert este că 2011 a readus creşterea volumelor de business, astfel că la sfârşitul anului finanţările pentru clienţi însumau 77 mil. euro, în creştere de aproape cinci ori faţă de punctul de minim atins în 2010.

Valoarea corespunzătoare a contractelor s-a ridicat la circa 96 mil. euro. Faţă de 2010 în structura portofoliului a reapărut leasingul imobiliar cu o pondere de 1%, în timp ce echipamentele şi utilajele industriale au urcat la 31% în contextul unei tendinţe de orientare spre acest segment vizibilă la nivelul întregii pieţe după pierderile masive provocate de sectorul auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO