Mediafax.biz Exclusiv

Lucian Anghel, şeful BVB: Fondurile străine interesate de Transelectrica au puterea să cumpere întreaga ofertă

Lucian Anghel, şeful BVB: Fondurile străine interesate de Transelectrica au puterea să cumpere întreaga ofertă

Lucian Anghel, şeful BVB: Roadshow-ului de promovare a ofertei Transelectrica au avut loc întâlniri „one to one“ cu reprezentanţi a peste douăzeci de companii de investiţii şi fonduri de pensii. Săptămâna trecută au avut loc întâlniri la Varşovia, Frankfurt, Stockholm şi Talin, iar de luni, pentru trei zile, vom fi la Londra. Există interes pentru oferta Transelectrica.“

Autor: Roxana Pricop

04.03.2012, 19:09 382

Bursa de Valori Bucureşti, principalul operator bursier al pieţei locale de capital, are în faţă unul dintre cei mai importanţi ani de la redeschiderea ringului în 1995, iar Lucian Anghel, noul preşedinte al BVB, a înţeles acest lucru din prima zi de mandat.

Statul s-a angajat în acest an să privatizeze prin bursă acţiuni la cele mai valoroase şi profitabile companii din energie, valoarea estimată a ofertelor ridicându-se la 6,6 miliarde de lei.

Anul 2012 este şansa bursei de la Bucureşti să dovedească că poate deveni un instrument eficient de finanţare a economiei şi că nu este doar o piaţă de tranzacţii speculative. Astfel că aşteptările sunt foarte mari de la noua conducere a BVB.

Lucian Anghel, economist-şef al BCR, a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte în ianuarie după o luptă dramatică în care l-a învins pe fostul preşedinte Stere Farmache, cel care a fost la cârma bursei în ultimii 16 ani.

Prima ofertă publică de vânzare programată pentru acest an este cea derulată de transportatorul naţional Transelectrica (simbol bursier TEL), deja listat şi unde statul scoate la vânzare 15% din acţiuni. Valoarea estimată a ofertei este de circa 190 milioane de lei, calculată în funcţie de ultimul preţ din piaţă al acţiunii TEL. Oferta va începe la mijlocul lunii martie. În prezent are loc roadshow-ul de promovare a ofertei în principalele centre financiare din Europa. La roadshow participă reprezentanţi din conducerea companiei, preşe­dintele BVB, brokerii care intermediază oferta, şeful Oficiului de Privatizări şi un oficial de la Ministerul Economiei. Luni, marţi şi miercuri vor avea loc întâlniri cu bancherii de investiţii şi managerii de fonduri la Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, după ce săptămâna trecută oferta Transelectrica a fost prezentată investitorilor din Varşovia, Frankfurt, Stockholm şi Tallin.

"În cadrul roadshow-ului de promovare a ofertei Transelectrica au avut loc întâlniri «one to one» cu reprezentanţi a peste douăzeci de companii de investiţii şi fonduri de pensii. Săptămâna trecută au avut loc întâlniri la Varşovia, Frankfurt, Stockholm şi Tallin, iar de luni, pentru trei zile, vom fi la Londra. Există interes pentru oferta Transelectrica. Toate fondurile cu care ne-am întâlnit au forţa să cumpere întreaga ofertă", a spus Lucian Anghel.

Promovarea ofertelor publice în Europa şi convingerea investitorilor străini să participe la privatizările pe care le pregăteşte statul român sunt cruciale pentru că de banii investitorilor străini va depinde succesul ofertelor.

"Piaţa locală de capital trebuie să se deschidă şi să fie cât mai accesibilă investitorilor internaţionali pentru că mai mult de jumătate din banii pe care statul vrea să îi strângă prin ofertele publice vor veni de la străini. Trebuie să înţelegem că există o concurenţă în regiune pentru banii fondurilor de investiţii. Şi fiecare dintre oferte va fi analizată în parte de investitori, iar decizia de investire va fi luată în funcţie de beneficiile pe care le aduce. Acţiunile Transelectrica prezintă avantajele că au un randament bun al dividendului şi că aduc stabilitate portofoliului", a continuat el.

Cu un profit net preliminar de 90,28 mil. lei în 2011, Transelectrica Bucureşti, compania care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a anunţat că va distribui un dividend brut pe acţiune de 1,1 lei, care ar aduce un randament de circa 6,3% raportat la preţul de vineri al acţiunilor, de 17,36 lei/titlu.

Pentru a facilita accesul investitorilor stră­ini la ofertele publice, preşedintele BVB susţine introducerea tranzacţiilor OTC de tip turnaround. Acestea sunt tranzacţii prin care brokerii cumpără acţiuni româneşti de pe bursă şi apoi le vând clienţilor în afara pieţei, care nu sunt prezenţi local. Un alt avantaj al tranzacţi­ilor OTC pentru investitorii străini este că plata acţiunilor se poate realiza şi în valută, ceea ce ar elimina costurile legate de schimbul valutar.

"Este esenţial să obţinem autorizarea tranzacţiilor de tip turnaround până la începerea ofertei Transelectrica, programată pentru mijlocul lunii martie, astfel încât accesul şi subscrierea la oferte să fie cât mai uşoare pentru investitorii străini", a explicat Anghel.

Extrem de important pentru succesul ofertelor publice este ca acestea să atragă cât mai mulţi investitori locali de retail, pentru că investitorii străini se uită mai întâi dacă oferta publică a stârnit interes pe plan local. Pentru a atrage cât mai mulţi investitori de retail, preşedintele BVB susţine acordarea unui preţ diferenţiat pentru aceştia în cadrul ofertelor publice.

Un punct similar de vedere are şi Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM - autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital.

"Ne vom bate până în prelungiri astfel încât să reuşim ca ofertele statului să se încheie cu succes, pentru că de succesul acestor oferte va depinde atragerea companiilor private pe bursă. Dacă ofertele Transelectrica, Transgaz şi Romgaz se vor încheia cu succes, va fi uşor ca multe companii private în căutare de finanţare să obţină 5-10 milioane de euro prin listarea la bursa din Bucureşti", a mai spus şeful BVB.

Ultima companie privată care a apelat cu succes la bursa de la Bucureşti pentru finanţare a fost producătorul de tuburi Teraplast din Bistriţa care în primăvara anului 2008 a strâns printr-o ofertă publică iniţială de acţiuni 14 milioane de euro de la investitori. De atunci doar o companie privată, respectiv Hidraulica Plopeni, a mai îndrăznit să caute finanţare pe bursă, fără succes însă. Lucian Anghel dă asigurări că a primit semnale din partea unor antreprenori interesaţi să îşi finanţeze afacerile prin intermediul bursei de la Bucureşti.

Acţiunile BVB se tranzacţionează pe propria platformă din vara anului 2010. Programul ambiţios de privatizări anunţat pentru acest an a sprijinit un avans de 13,3% al acţiunilor BVB după ce în 2011 acestea au scăzut cu 30%, investitorii anticipând o creştere a lichidităţii pieţei de acţiuni şi implicit a veniturilor BVB.

Cine este Lucian Anghel

Lucian Anghel, 39 de ani, este economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală. El a câştigat pe 9 ianuarie alegerile pentru funcţia de preşedinte al BVB, detronându-l pe Stere Farmache, cel care a condus bursa timp de 16 ani. El a fost susţinut de un grup puternic de acţionari, în special din sectorul bancar, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, Franklin Templeton, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB.

Ca economist-şef, el este responsabil de coordonarea departamentului de cercetare şi strategie al BCR, dar participă şi la întâlnirile cu investitorii străini sau clienţii importanţi ai băncii. Anghel şi-a construit cariera în mediul privat exclusiv în cadrul celei mai mari bănci locale, deţinând mai multe poziţii în cadrul departamentului Pieţe Financiare. El a absolvit Facultatea de cibernetică din cadrul ASE Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO