Mediafax.biz Exclusiv

Lucrurile începuseră să intre pe o pantă periculoasă în cazul creditelor de consum, spune directorul OTP Bank

Autor: Ciprian Botea

19.12.2011, 12:39 187

"Nu cred că o să avem probleme cu implementarea noilor reglementări. Lucrurile începuseră să intre pe o pantă periculoasă în cazul creditelor de consum. Este mai dificil cu vânzarea creditelor de nevoi personale cu ipotecă, dar vom găsi alte soluţii", a spus Diosi.

El a adăugat că multe din aceste credite erau luate de persoane care voiau să-şi înceapă propria afacere.

BNR încearcă să restricţioneze accesul populaţiei la creditele în valută şi a adoptat un nou regulament care prevede un nivel mai ridicat al avansului la creditele ipotecare şi garanţii suplimentare la creditele de consum.

Totodată, perioada maximă de rambursare la creditele de consum a fost limitată la cinci ani.

Diosi afirmă că cererea pentru credite de consum a crescut vizibil în ultima perioadă, iar vânzările de credite au fost în octombrie şi noiembrie cu 30% mai mari decât în perioada iulie-septembrie.

Multe din credite sunt în continuare refinanţări sau consolidări de datorii.

OTP Bank avea la sfârşitul lunii septembrie un portofoliu de credite de 5,48 miliarde de lei (1,26 mld. euro), în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi lună din 2010.

Banca a avut venituri totale de 249 milioane de lei (59 mil. euro) în primele nouă luni, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii venitului din marja de dobândă. Cheltuielile operaţionale s-au menţinut la 148 milioane de lei, dar raportul cost/venituri se menţine în continuare la un nivel ridicat de 59%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO