Mediafax.biz Exclusiv

Managerul fondurilor BRD: Este un moment oportun pentru plasamentele în acţiuni

Managerul fondurilor BRD: Este un moment oportun pentru plasamentele în acţiuni

Autor: Roxana Pricop

31.08.2011, 19:21 827

"Am decis să lansăm două fonduri cu investiţii în acţiuni pentru că considerăm că este un moment oportun pentru plasamentele în acţiuni. Companiile listate la Bursă se tranzacţionează la preţuri mult mai mici decât indică fundamentele, în principal din cauza turbulenţelor de pe pieţele externe", a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii BRD Asset Management.

Prin lansarea celor două produse, numărul de fonduri administrat de societate va urca la opt. În prezent, cele şase fonduri din portofoliu, dintre care două sunt monetare, unul este de obligaţ iuni, iar restul investesc în acţiuni, dispun de active nete totale de peste 845 milioane de lei (201 mil.euro) de la un număr de 17.427 de clienţi.

Societatea este al treilea administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de 11,8% din activele de peste 6,8 miliarde de lei ale pieţei. Primele două locuri în clasamentul celor mai mari administratori de fonduri sunt deţinute de ani buni de societăţile Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management, care gestionează fiecare active de peste 2,6 miliarde de lei, ambele fiind controlate de grupuri financiare cu sediul central la Viena, Austria.

În urmă cu nouă ani, BRD Asset Management a fost primul administrator bancar de fonduri mutuale pe o piaţă unde administratorii independenţi precum Certinvest sau Globinvest făceau regulile jocului. Ani la rând, piesa de rezistenţă a portofoliului BRD AM a fost fondul monetar Simfonia 1, lansat în urmă cu aproape nouă ani.Fondul dispune în prezent de active de 477,8 milioane de lei de la un număr de 15.000 de clienţi, şi a fost timp de şase ani până în 2008 cel mai mare fond mutual din România.

Graţie fondului Simfonia 1, pe care administratorul îl descrie ca pe "un instrument de trezorerie pentru întreprinderile mici şi mijlocii", BRD Asset Management a fost cel mai mare administrator de fonduri. În ultimii ani însă societatea a pierdut din cota de piaţă din cauza ofensivei puternice a austriecilor de la Erste AM şi Raiffeisen AM.

De la înfiinţare şi până în prezent, Simfonia 1 a înregistrat un randament de 214%, investind în depozite bancare, titluri de stat şi certificate de depozit, potrivit administratorului.

Al doilea cel mai mare fond din portofoliul BRD AM este fondul monetar denominat în euro Euro Fond cu active de 74,7 mil. euro.Deşi cele mai mari fonduri din portofoliu sunt cele monetare, fonduri ce expun investitorii la un risc redus, în ultimii ani strategia de extindere a administratorului s-a axat în principal pe lansarea de fonduri cu investiţii în acţiuni locale şi străine, plasamente mult mai riscante decât prima categorie.

Fondurile Acţiuni Europa Regional şi Index Europa Regional au înregistrat în primele opt luni din acest an scăderi de până la 9%, în condiţiile în care majoritatea fondurilor de acţiuni au pierdut între 10% şi 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO