Mediafax.biz Exclusiv

Marian Pantazescu, CEO al operatorului Direct One: În câţiva ani 90% din trafic va fi video

Marian Pantazescu, CEO al operatorului Direct One: În câţiva ani 90% din trafic va fi video

Marian Pantazescu, 42 de ani, inginer în comunicaţii, a absolvit Academia Tehnică Militarăşi a făcut un MBA la Assebus Kennesaw State University. După opt ani în echipa de top management a Vodafone (Connex) pe segmentul tehnic, a preluat în 2008 funcţia de CEO al Direct One

Autor: Adrian Seceleanu

08.12.2011, 18:31 2534

Distribuţia prin internet a conţinutului video către televizoare şi calculatoare, dar şi către noi gadgeturi precum tabletele sau smartphone-urile va exploda în următorii ani şi în România, iar în acest context ponderea acestui tip de conţinut în traficul online va creşte de la 50% cât este în prezent spre aproape 90%, spune într-un interviu pentru ZF Marian Pantazescu, CEO al furnizorului local de servicii de telecom Direct One.

Cu afaceri de 7,4 milioane de euro în 2010 şi o reţea de fibră optică de 6.000 de kilometri care acoperă toată România, Direct One este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa companiilor care vând servicii "en gros" (wholesale) către marii operatorii de comunicaţii, o piaţă pe care mai activează companii ca Euroweb, GTS Telecom sau Prime Telecom.

În urmă cu trei ani, Direct One a luat decizia de a investi în dezvoltarea unei noi linii de business, care să diferenţieze compania de competitori şi care să exploateze ceea ce în opinia operatorului urma să devină o oportunitate: distribuţia de conţinut video.

"Deja 50% din traficul din internet este de tip video, iar în următorii 3 ani ar putea ajunge la 90%, potrivit unor estimări. Prin urmare, Direct One a decis încă de acum 3 ani să abordeze, pe lângă linia de bază reprezentată de serviciile de tip data carrier în regim wholesale oferite operatorilor telecom din România, piaţa serviciilor de video management şi distribuţie adresate companiilor de media şi tuturor jucătorilor din piaţă interesaţi de distribuţia contentului de tip video", spune Marian Pantazescu, managerul care a preluat în 2008 conducerea executivă a operatorului. El a venit la Direct One după ce a făcut parte din echipa de top management pe segmentul tehnic a Vodafone în 2000-2008, perioadă în care a participat la proiecte precum instalarea primelor sisteme comerciale în tehnologie Wimax sau dezvoltarea primelor reţele mobile 3G şi HSDPA din regiune.

Din momentul în care a decis să intre pe acest nou segment, Direct One a investit mai mult de 6,5 milioane de euro exclusiv în dezvoltarea acestei linii de business. În total, de la înfiinţare, investiţiile sunt de 40 mil. euro.

"Investiţiile în reţeaua de distribuţie a conţinutului (Content Delivery NetworkCDN), respectiv reţeaua de comuni caţii şi soluţiile hardware şi software asociate soluţiilor de agre gare, prelucrare, stocare, publicare, monetizare şi distribuţie de con tent se ridică la peste 6,4 milioane de euro, investiţii realizate numai în ultimii 2 ani. Plat formele hardware de comu nicaţii sunt achiziţionate de la Cisco şi Huawei, în timp ce soluţiile software sunt atât dezvoltate inhouse, cât şi achiziţionate din surse externe şi adaptate nevoilor specifice. Soluţiile software sunt integrate şi operate peste arhitecturi bazate pe platforme Intel şi Apple", spune Pantazescu.

Urmare a acestei investiţii, compania deţine şi operează la nivel naţional peste 70 de puncte de prezenţă (mini data centere), al căror rol este să asigure distribuţia conţinutului video. "Specificul soluţiei Direct One este reprezentat de numărul de puncte ridicat prin care se face distribuţia fluxurilor video. Cele peste 70 de puncte de distribuţie la nivel naţional sunt amplasate strategic cât mai aproape de utilizatorul final. Această abordare asigură atât capacitatea foarte mare de distribuţie, precum şi scalabilitatea necesară susţinerii creşterilor de peste 100% anual ce vor continua şi în anii următori." Care este bilanţul acestor ani de investiţii? Compania a semnat parteneriate cu mai multe grupuri media (televiziuni, de exemplu) şi companii care vor să vândă conţinut video prin platforme online, asigurând stocarea, ma nagementul şi distribuţia live a diferite tipuri de conţinut. Pentru a prelua conţinutul video live, compania a instalat echipamente direct în unele redacţii.

"La acest moment Direct One deţine o cotă estimată de piaţă de peste 90% din numărul streamurilor video generate în România, fără a lua în considerare contentul generat de utilizatori. Este o dovadă clară că şi în România convergenţa dintre telecom, media tradiţională şi entertainment a început. Acest proces va aduce contentul video disponibil online în aproape toate dispozitivele: PC-uri, tablete, smartphone-uri, TV-uri conectate la net, console de jocuri sau dispozitive de tip media center", declară Marian Pantazescu.

"Direct One aduce pe platforma sa distribuită peste 3,5 milioane de utilizatori unici în fiecare lună. Aceştia angajează peste 23 de milioane de streamuri video lunar, în creştere cu peste 145% faţă de anul 2010. Durata medie de vizualizare este de 60 de minute per utilizator, în timp ce în cazul canalelor de ştiri durata medie de vizualizare ajunge la 300 de minute (5 ore) lunar per utilizator. Atât numărul de utilizatori, cât şi traficul generat de aceştia continuă să crească cu rate impresionante de la o lună la alta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO