Mediafax.biz Exclusiv

MCSI: Ordonanţa care permite prelungirea licenţelor Orange şi Vodafone, aproape de avizare

Autor: Adrian Seceleanu

20.11.2011, 16:43 222

ZF a scris săptămână trecută că MobilRom şi MobiFon, actualele Orange şi Vodafone, companiile care au lansat în 1997 telefonia mobilă în sistem GSM - vor rămâne luna viitoare fără licenţe de operare, dar statul nu ştie încă modalitatea prin care le va prelungi şi dacă o va face gratis sau în schimbul unei sume asemănă toare celei plătite urmă cu 15 ani: 75 de milioane de dolari.

Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), a explicat pentru ZF că o decizie nu a fost luată până acum pentru că proiectul de lege privind comunicaţiile electronice nu a fost adoptat nici de Parlament, nici de Guvern.

Ministerul Comunicaţiilor a răspuns vineri întrebărilor Ziarului Financiar, precizând că proiectul de lege e aproape de a fi adoptat de executiv, fără a oferi însă un termen clar.

"În momentul de faţă se află într-un stadiu avansat, în circuitul de avizare, ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind comunicaţiile electronice care reglementează întreg domeniul comunicaţiilor electronice şi în acelaşi timp procedează la o revizuire a legislaţiei anterioare din domeniu, comasând într-un singur act normativ totalitatea normelor juridice situate la nivelul legislaţiei primare. În urma obţinerii avizelor, acest act normativ, care a fost promovat în regim de urgenţă, va fi supus aprobării Guvernului, urmând să îşi producă efecte imediat."

MCSI a precizat şi care este motivul pentru care proiectul de lege va fi adoptat în regim de urgenţă de Executiv: "Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a promovat această ordonanţă, alături de ANCOM, în momentul în care, din cauza întârzierilor acumulate în Parlament, unde făcuse obiectul unei propuneri legislative, România riscă atât blocarea unor proceduri de felul celei sesizate de media cât şi adoptarea, în perioadă următoare, a unor decizii de infringement de către Comisia Europeană că urmare a netranspunerii Directivei 2009/136/CE respectiv a Directivei 2009/140/CE, directive care aduceau modificări directivelor anterioare emise în anul 2001, care au stat la baza legislaţiei naţionale din domeniul comunicaţiilor electronice. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este implicat direct în urgentarea adoptării acestei ordonanţe de urgenţă care va contribui la rezolvarea acestor probleme, fiind posibilă trecerea la elaborarea legislaţiei secundare şi a reglementărilor specifice domeniului comunicaţiilor electronice".

Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care au împreună afaceri de aproape 2 mld. euro pe an şi peste 18 milioane de clienţi, vor rămâne în mai puţin de două luni fără licenţa de operare în benzile de frecvenţă de 900 şi 1800 Mhz.

Companiile MobilRom şi MobiFon, actualele Orange şi Vodafone, au câştigat în 1996 o licitaţie organizată de stat pentru frecvenţele radio, iar în 1997 au lansat telefonia mobilă în sistem GSM. Companiile au plătit fiecare câte 75 de milioane de dolari pentru licenţe cu o valabilitate totală de 15 ani, perioadă care expiră luna viitoare.

Autorităţile din România - Guvernul, Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Autoritatea de reglementare în Comunicaţii (ANCOM) - tatonează acest subiect încă din anul 2010, însă nici până acum nu a fost luată o decizie în ce priveşte modalitatea prin care cei doi operatori, care au în spate două dintre cele mai puternice grupuri de telecom din lume (France Telecom - Franţa şi Vodafone - Marea Britanie), îşi vor continua businessul pe plan local.

ANCOM, instituţia condusă de Marinescu, este ultima verigă în lanţul de instituţii care sunt implicate în procedurile de prelungire a licenţelor: licenţa va fi emisă pe baza condiţiilor (durată, cu taxă sau fără) stabilite de Guvern.

S-a luat totuşi în acest moment măcar o decizie în ce priveşte modalitatea prin care vor fi prelungite licenţele şi dacă operatorii vor plăti sau nu o taxă, şi dacă da - în ce sumă? "Având în vedere că noul cadru privind comunicaţiile electronice nu a fost încă aprobat, nu a fost luată nicio decizie privind prelungirea licenţelor şi taxa de licenţă aferentă", a spus preşedintele ANCOM.

conform datelor vehiculate pe piaţa telecom şi obţinute de ZF, Guvernul ar avea în discuţie două variante în "dosarul" Orange şi Vodafone: prelungirea pe termen lung a licenţelor în schimbul unei taxe sau o prelungire pe termen scurt a licenţelor până când va expira şi cea a Cosmote, în 2014, iar atunci se va organiza o licitaţie pentru întreg spectrul radio.

Potrivit unor surse din mediul guvernamental, apropiate discuţiilor despre dosarul Orange, executivul ar prefera varianta de a organiza o licitaţie pentru spectrul radio, iar detaliile - cum ar fi suma minimă ce ar urma să fie obţinută - vor fi stabilite la nivelul ministerelor de comunicaţii, finanţe şi justiţie.

"Guvernul înclină spre varianta unei licitaţii", potrivit sursei menţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO