Mediafax.biz Exclusiv

Micii producători de lapte mai au timp un an să îşi modernizeze fermele

Micii producători de lapte mai au timp un an să îşi modernizeze fermele

Autor: Gabriel Razi

24.07.2011, 19:52 337

România a obţinut de la ComisiaEuropeană extinderea cu un an până la sfârşitul anului 2012 aperioadei în care crescătorii români de vaci pot vinde lapteneconform.Pentru a se încadra în normeleUniunii Europene laptele trebuie să provină de la vaci sănătoase,iar mulsul să fie făcut cu mulgătoare electrice.

Decizia Bruxellesului este importantă în condiţiile în careproprietarii români de vaci pot produce lapte încă un an fară a finevoiţi să investească în mulgătoarele electrice cerute de UniuneaEuropeană.

România are 1,9 milioane de vaci, cu 30% mai puţin decât în urmăcu opt ani, potrivit datelor din Recensământul general agricol din2010. Astfel, fiecare proprietar va trebui să plătească 150 de europentru a avea câte o mulgătoare electrică.

Marian Zaharia, un mic producător, spune că va investi pentru aface lapte conform însă consideră că măsura extinderii termenuluieste bună pentru că îşi va putea vinde în continuarelaptele.

"Vacile le-am moştenit de la bunica soţiei mele. Acum nu ammulgătoare dar probabil voi cumpăra", spune Zaharia. Fermierul maispune că cele trei vaci ale sale produc în fiecare zi între 10 şi15 litri de lapte pe care îi vinde în Bucureşti.

"Am încercat să îmi fac o mică afacere să am o reţea proprie dedistribuţie pentru că preţul oferit de procesatori este foarte mic.Vând laptele cu 2,5 lei/litru, iar la procesator este 0,7lei/litru", spune el.

Astfel, cel mai mare impact al acestei măsuri va fi resimţit demici producători în condiţiile în care mulţi dintre mariprocesatori de lapte din România s-au pregătit din timp pentruintrarea în vigoare a acestei reglementări.

Spre exemplu, Raul Ciurtin, proprietar al Albalact, unul dintrecei mai mari procesatori de pe piaţa locală, spunea că o mare partedin materia primă o ia din Ungaria chiar dacă preţul lapteluiconform din străinătate este cu 30% mai mare decât cel al materieiprime din România.

Piaţa locală a lactatelor se ridică la un miliard de euro, fiindconsiderată unul dintre segmentele cu cel mai mare potenţial decreştere din industria alimentară. Companii multinaţionale precumDanone,Friesland,Hochland sau Lactalis domină această piaţă, cel mai mare jucător cucapital românesc fiind Albalact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO