Mediafax.biz Exclusiv

Mihăescu, IFC: Principalul risc pentru România este de a nu porni motoarele de creştere economică sustenabilă, din motive interne sau externe

Autor: Claudia Medrega

17.04.2012, 12:30 137

"Per total nu cred că are mare importanţă dacă factorii sunt interni sau externi. Important este să ajustezi din mers motoarele în aşa fel încât la sfârşitul anului să putem să spunem că am început o creştere economică sănătoasă pe care o putem continua în anul următor", a explicat ea.

Portofoliul activ al IFC în România se apropie de 700 mil.dolari. În cursul anului fiscal 2012 (care se încheie în iunie), proiectele IFC în România vor de păşi, cel mai probabil, 300 mil.dolari.

Din totalul portofoliului, expunerea pe sectorul financiar este de 57%, iar restul pe energie, retail, logistică şi sănătate, potrivit şefei misiunii IFC.

În România, la sfârşitul anilor '90 portofoliul IFC era preponderent pe telecomunicaţii, apoi a fost perioada privatizărilor, cu precădere a privatizărilor din sectorul bancar, astfel că s-a înregistrat o creştere a ponderii sectorului financiar.

"Ceea ce dorim noi în perioada care vine este să păstrăm calitatea portofoliului echilibrat, împărţit între sectorul financiar, infrastructură (transporturi, proiecte tipice de infrastructură, dar şi energie şi logistică), agricultură, sănătate şi sector real. Lucru pe care sper că putem să-l atingem.", a mai spus Mihăescu.

În Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia activitatea IFC este mai restrânsă, în condiţiile în care sistemele bancare din ţările respective sunt dezvoltate şi cu un apetit de risc mai mare care nu solicită implicarea unor instituţii financiare internaţionale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO