Mediafax.biz Exclusiv

Mihai Miron a bătut din nou palma cu britanicii de la GSK. De data asta a fost cumpărător

Mihai Miron a bătut din nou palma cu britanicii de la GSK. De data asta a fost cumpărător

Autor: Ioana David

13.06.2011, 17:58 224

"Suntem optimişti în ceea ce priveşterealizarea acestor cifre. Chiar dacă au apărut unele modificări(eliberarea medicamentelor pentru cancer a trecut de la farmaciilecu circuit deschis la farmaciile de spital - n.red.), compensămprin farmacii noi", a spus Mihai Miron, preşedinte alRopharma.

Odată cu atingerea acestei cifre de afaceri, Mihai Miron readuceîn piaţa farma un jucător important aşa cum avea până în 2000, cândcontrola afacerea Europharm, business axat pe producţie, dar careactiva şi în distribuţie şi retail.

Deprofesie farmacist, Miron s-a numărat printre primii antreprenoriromâni care au bătutpalmacu o multinaţională vânzând acest business cătregigantul britanic GlaxoSmithKline (GSK). După această vânzare,Miron a fost o prezenţă discretă însă recent a revenit puternicprin afacerea Ropharma.

Ela listat anul trecut compania la categoria I a BVB, acolo unde înprezent are o capitalizare de 250 mil. lei (60 mil.euro).

Extindere în retail şi producţie

Planul de dezvoltare prevedea deschiderea a şapte farmacii noişi amenajarea unor farmacii deja existente şi achiziţia a treiunităţi. Miron spune că acest target a fost deja atins.

Înceea ce priveşte profitul, acest indicator este bugetat la 14,35mil. lei (3,4 mil. euro) în 2011, în creştere cu 32% faţă de2010.

"Din punctul de vedere al profitului, în primul trimestru suntemacolo unde ne-am propus. În trimestrul doi este posibil să fie oidee mai mic, dar o să recuperăm prin creşterea producţieiproprii", a explicat Miron.

Deşi firma are atât activitate de producţie de medicamente, câtşi distribuţie şi retail, ponderea cea mai mare în cifra de afacerieste adusă de reţeaua de farmacii, care cuprinde 109 unităţi.Următoarea ca importanţă în business este distribuţia, dar careînsă nu ajunge la 25%.

Afaceri duble în producţie după o nouă tranzacţie cuGSK

Cutoate acestea, Miron are planuri pentru zona de producţie,businessul pe care îl cunoaşte cel mai bine, el demarând afacerileîn primii ani de capitalism pe acest segment.

Antreprenorul deţine o fabrică în RepublicaMoldovala Chişinău, Eurofarmaco, şi unaîn Mureş, Aesculap, pentru care estimează dublarea cifrei deafaceri.

"De şase luni am răscumpărat de la GSK 50% din acţiunileEurofarmaco.Avem produse noi şi vrem sădublăm cifra de afaceri din producţie", a spus Miron, care înaintede această tranzacţie era partener egal cu gigantul britanic înafacerea de producţie din RepublicaMoldova. Valoarea tranzacţiei nu a fostcomunicată.

Vânzările celor două unităţi (din RepublicaMoldovaşi Mureş) pe piaţa românească s-ausituat anul trecut la 2 mil. euro, iar ţinta de anul acesta este de4 milioane de euro. La această sumă se mai adaugă în jur de 1 mil.euro livrările de la export. Omul de afaceri a adăugat că vaîncerca dublarea afacerilor de la an la an.

Înmartie anul acesta Mihai Miron a inaugurat împreună cu alţi doioameni de afaceri un spital înBraşov, unde deţine un pachet de 33% dinacţiuni. Partenerii lui în afacerea Teo Health, firma care opereazăspitalul Sf. Constantin, sunt Firu Floriean (fost vicepreşedinte alSIF Transilvania) şi Teodorescu Constantin. Spitalul a necesitatinvestiţii de 20 mil. euro şi are 133 de paturi.

LaBraşovexistă dealtfel un campus medical, o parte din acest campus fiind dezvoltatîn parteneriat cu operatorul de servicii medicale private ReginaMaria, controlat de fondul de investiţii AdventInternaţional.

Încadrul spitalului lucrează 152 de angajaţi, iar 16 medici aurevenit să lucreze înţarădupă ce în trecut au plecat în străinătate. Mironspune că are discuţii şi cu un medic dinCanadapentru a reveni să profesezelaBraşov.

Potrivit lui Miron primul criteriu în decizia de a reveni a fostreprezentat de condiţiile de muncă şi mai puţin de salariu.Spitalul a fost clasificat de către Ministerul Sănătăţii lacategoria a patra, în urma unui proiect al instituţiei. Categoria apatra presupune un nivel de competenţă bazal şi include unităţilecare deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorialălimitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO