Mediafax.biz Exclusiv

Miliardarul Ingvar Kamprad a adus 13 mil. € pentru Timpuri Noi

Autor: Cristi Moga

06.01.2011, 17:36 30

Proprietarii IKEA controlează firma InterprimeProperties prin intermediul societăţ ii Romprom Holding,înregistrată în Olanda. Majorarea capitalului social a fostaprobată în luna decembrie a anului trecut, potrivit unui anunţpublicat în Monitorul Oficial. "Interprime Properties a început înurmă cu ceva timp activitatea pe piaţa imobiliară şi majorarea decapital este pentru a finanţa dezvoltarea în România", au declaratpentru ZF reprezentanţii Interprime.

Suedezii au semnat în luna iulie a anuluitrecut un contract privind preluarea terenului de la Timpuri Noipentru 34,5 milioane de euro şi au realizat deja mai multe plăţi,astfel că firma Timpuri Noi şi-a achitat deja datoriile de circa 20de milioane de euro avute către BCR şiBRD.

De pe platforma industrială Timpuri Noi, carea fost deţinută de SIF Muntenia, Gheorghe Ionescu, Adrian Breazu şialţi investitori, nu a mai rămas mare lucru înprezent.

Noii acţionari au demolat, prin firma deconstrucţii Apolodor, vechile hale deproducţie.

Planul urbanistic aprobat pentru acest terenpermite realizarea unor construcţii cu o suprafaţă de circa 200.000de metri pătraţi şi o înălţime de 110 metri, respectiv 30 de etaje.Reprezentanţii Inter IKEA Group, grupul de dezvoltare imobiliarăcontrolat de familia Kamprad, au declarat la momentul achiziţieiterenului că pe acest lot vor fi construite locuinţe, spaţii debirouri şi comerciale, dar nu şi un magazin de mobilierIKEA.

În ultimii cinci ani numeroase platformeindustriale din Bucureşti au intrat pe mâna dezvoltatorilorimobiliari, dar puţine au fost concretizate în proiecte. Pe loculunor foste fabrici au fost ridicate în ultimii ani proiecte precumCotroceni Park, situat pe fosta platformă UMEB, birourile Sema Parcde la Semănătoarea sau ansamblul rezidenţial Rose Garden, construitpe terenul fostei fabrici Suveica din cartierul bucureşteanColentina.

Suedezii deţin în România la ora actuală unsingur magazin de mobilier, în proiectul Băneasa din nordulCapitalei, dar sunt în discuţii cu mai mulţi proprietari deterenuri şi dezvoltatori imobiliari din Bucureşti şi din ţarăpentru proiecte noi. Cu un singur magazin, IKEA vinde în Româniamobilier de circa 80 de milioane de euroanual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO