Mediafax.biz Exclusiv

Mititelu, BCR: Băncile au o problemă de productivitate, dar încearcă să se trateze

Mititelu, BCR: Băncile au o problemă de productivitate, dar încearcă să se trateze

Autor: Razvan Voican

11.09.2011, 19:04 572

"Noi avem aceeaşi problemă de productivitate ca şi celelalte companii, dar am început să o tratăm mai devreme. Se văd câteva îmbunătăţiri, dar probleme există în continuare deoarece puţine bănci reuşesc să aibă un raport cost-venituri de 40%. Majoritatea merg spre 60% sau chiar 80%", a spus Mititelu.

Grupul BCR a raportat pe semestrul I o deteriorare a raportului cost/venit la 40,9%, faţă de 32,9% în urmă cu un an, ca urmare a scăderii veniturilor, însă la nivel de bancă exclusiv raportul se situează sub 40%.

Per ansamblul sistemului bancar costurile înghiţeau circa 67% din venituri la jumătatea acestui an, faţă de circa 59% în urmă cu un an, deteriorarea raportului cost/venit fiind provocată inclusiv de factori precum majorarea TVA sau creşterea contribuţiei băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor.

Oficialul BCR apreciază că piaţa de retail bancar va arăta complet diferit într-un interval de 3-5 ani, în condiţiile în care apar noi reglementări, iar comportamentul clienţilor a început deja să se schimbe pe fondul crizei economice. "Vom opera într-un cadru din ce în ce mai reglementat, dar noile reglementări vor rezolva doar anumite probleme. Trebuie să se schimbe şi comportamentul instituţiilor de credit şi cel al clienţilor." Mititelu spune că exuberanţa din anii de boom ai creditării nu trebuie să revină şi că relaţia dintre bancă şi client nu înseamnă doar creditare, ci şi economisire şi servicii tranzacţionale. El apreciază că pe termen mediu vor căpăta importanţă tot mai mare în piaţă soluţiile de economisire-creditare şi sistemele mobile de plată, cum sunt cardurile contactles.

Şi serviciile dedicate persoanelor cu venituri mici vor fi dezvoltate mai rapid având în vedere că în România doar puţin peste 55% din populaţie este bancarizată comparativ cu 90% în ţările dezvoltate. "Faptul că avem peste 44% din populaţie nebancarizată este o oportunitate pentru bănci." Circa 44% din populaţia activă deţine un cont curent, 35% un card şi 11% are un produs de economisire, potrivit unui studiu BCR.

În schimb, un sfert din români au credite. Majoritatea celor care au luat credite s-au împumutat în anii de boom, între 2005 şi 2008, în ultimii doi ani finanţările pentru populaţie fiind practic îngheţate.

"Prima casă" va creşte pe seama restricţiilor BNR la creditul ipotecar obişnuit

Sorin Mititelu apreciază că populaţia este supraîndatorată şi că băncile mai au spaţiu de a finanţa în continuare doar clienţi care nu s-au împrumutat până acum.

Situaţia se va schimba abia în câţiva ani pe măsură ce veniturile vor mai creşte şi o parte din creditele actuale vor fi rambursate. Totodată, creditarea pentru populaţie va fi afectată şi de o nouă reglementare a BNR care impune condiţii mai dure pentru creditele de retail în valută.

"Stâlpul de rezistenţă" al creditării a fost în ultimii doi ani programul "Prima casă", prin care 45.000 de români au luat credite ipotecare garantate de stat de circa 1,8 mld. euro. Creditarea prin "Prima casă", chiar dacă preponderent în valută, va fi mai puţin afectată de noile reglementări ale BNR, în condiţiile în care avansul minim rămâne 5%, în timp ce la un credit ipotecar standard în euro BNR pregăteşte majorarea avansului la 30%.

"Mă aştept să crească cererea pentru «Prima casă» datorită acestor reglementări. Va fi o reacţie emoţională.Cred că am putea ajunge în scurt timp să procesăm 200 de dosare pe zi, faţă de 100 de dosare în prezent", consideră Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor, instituţie care administrează garanţiile acordate de stat prin "Prima casă".

BCR a acordat peste 40% din creditele "Prima casă", ajungând la un sold total de 600 mil. euro.

Prin a patra etapă a programului începută în iulie şi în care statul mai garantează doar jumătate din împrumut, BCR a vândut credite de 93 mil. euro. În prezent, peste 75% din creditele ipotecare vândute de bancă sunt prin "Prima casă", potrivit reprezentanţilor băncii.

Potrivit datelor Fondului de Garantare, rata de default în programul "Prima casă" este de aproximativ 0,1%, instituţia achitând băncilor până acum mai puţin de 1 mil. euro în contul a 31 de clienţi care nu şi-au mai plătit ratele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO