Mediafax.biz Exclusiv

Miza aplicării legii verzi: două miliarde de euro pentru investitorii în regenerabile în cinci ani

Miza aplicării legii verzi: două miliarde de euro pentru investitorii în regenerabile în cinci ani

Autor: Roxana Petrescu

14.06.2011, 18:22 755

Investiţiile înenergia regenerabilă se fac în prezent pe baza unei hotărâri deguvern emisă în 2004 (HG 1892/2004) prin care fiecare MWh deenergie verde produs primeşte un singur certificat verde,indiferent dacă este vorba de energie eoliană, solară sauhidro.

În vara aceasta, Legea 220/2008, prin caresubvenţia pe MWh sub forma certificatului verde se poate dubla,tripla sau creşte de şase ori, ar putea să-şi producă efectele dupăavizul Comisiei Europene.

Calculele ZF făcute pe baza datelor primitedin partea ANRE arată că diferenţa de câştig dintre aplicarea Legii220/2008 şi neaplicarea prevederilor din documentul legislativ estede peste 2 miliarde de euro în perioada 2011-2015.

Acesta este principalul magnet care-i aruncăpe investitori în goana după vânt sau după soare şi motivul pentrucare Legea 220/2008, neaplicată de trei ani, este unul dintre celemai dezbătute documente ale ultimilor ani.

Datele furnizate de Autoritatea Naţională deReglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în perioada2011-2015 diferenţa dintre funcţionarea vechiului sistem derecompensare a energiei verzi şi aplicarea Legii 220/2008 este dela simplu la dublu, de la circa 35 de milioane de certificate verzila 76 de milioane de certificate verzi.

În bani această diferenţă este de peste 2miliarde de euro, de la circa 2 miliarde de euro la 4,2 miliarde deeuro, luând în calcul un preţ pe certificatul verde de 55 deeuro.

Aceştia sunt banii pentru care se luptăorganizaţii precum Consiliul Investitorilor Străini, care spun căfără aplicarea legii România poate pierde investiţii de 5 mld. europe termen mediu, case de avocatură sau companii energeticeinternaţionale. În ciuda efectelor pozitive, neajunsul promovăriienergiei verzi va sta în creşterea facturilor la energie care vorfi plătite de populaţie şi de companii.

"Lucrul cel mai important care trebuie luatîn calcul este perioada de întoarcere a investiţiei realizate. Dacăinvestiţia se recuperează prin acest sistem de sprijin în 10 ani,este o perioadă normală, dar dacă se recuperează cu acest sistem desprijin în 6-7 ani, atunci te poţi duce să-ţi finanţezi investiţiacomercial, nu prin pomană. Pe tine ca cetăţean nu te-a întrebatnimeni dacă vrei energie verde, dar poţi ajunge să-i faci mari petoţi străinii. Problema cu această lege este supracompensarea",spune Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica,actual membru în consiliul de administraţie al celui mai mareproducător de energie din România.

În notificarea oficială trimisă săptămânatrecută de autorităţile din România pe baza schemei de sprijin princertificatele verzi prevăzută prin intermediul Legii 220/2008 searată că supracompensarea intervine atunci când prin aplicareaschemei de sprijin rezultă o rată internă de rentabilitate mai marecu 10% faţă de valoarea considerată pentru tehnologiarespectivă.

În cazul proiectelor eoliene de exemplu,rata de rentabilitate este cuprinsă între 9% şi 10,9%.

Luând un exemplu al unui parc eolian de 100de MW şi o investiţie de 170 de milioane de euro care ar începe săfuncţioneze din 2012 cu întreaga capacitate şi beneficiind deschema de sprijin, banii s-ar recupera în 6 ani pentru că în afarăde certificate verzi, investitorii mai pot vinde şi energia înpiaţă.

"Lucrurile nu stau aşa. Preţul maxim lacertificate verzi va putea sta în picioare atâta vreme cât nuexistă un excedent de energie verde pe piaţă, iar apoi nimeni nu-ţimai poate garanta nici măcar minimul de 27 de euro. Preţul maxim de55 de euro poate se va mai susţine câţiva ani, dar apoi nimeni nuştie ce se va întâmpla. Acesta este un risc pe care nicio bancă nuşi-l asumă. În niciun caz nu putem vorbi de o recuperare ainvestiţiei mai mică de zece ani", spune Adrian Borotea, corporateaffairs manager în cadrul CEZ România.

Compania este investitorul în cel mai mareparc eolian al momentului la nivel european de 1,1 miliarde de euroîn Dobrogea.

Deşi Legea 220/2008 a fost publicată în Monitorul Oficial deaproape trei ani de zile, modificată anul trecut şi republicată înMonitorul Oficial, autorităţile locale abia în iunie anul acesta autrimis notificarea către Comisia Europeană, până în acest momentprevederile textului legislativ nefiind aplicabile.

Atât Consiliul Concurenţei, cât şiAutoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)aşteaptă avizul favorabil al Comisiei în august, moment din carecea mai dorită lege de către investitorii în energie verde ar puteasă-şi producă efectele.

De ce este Legea 220/2008 atât deimportantă?

Această lege stabileşte modul în care vor firecompensate de către statul român investiţiile în regenerabile,sistemul fiind compus din certificate verzi şi din coteobligatorii.

În linii mari, potrivit Legii 220/2008,pentru fiecare MWh de energie verde, producătorul primeşte unanumit număr de certificate verzi care variază în funcţie de tipulde energie: eoliană, solară, biomasă sau hidro.

Un astfel de certificat are o valoarecuprinsă între 27 şi 55 de euro. Mai departe, producătorii vândaceste certificate verzi către furnizorii de electricitate caretrebuie să aibă o anumită cotă obligatorie de energie verde încoşul pe care-l livrează clienţilor finali.Dovada îndeplinirii acestei coteeste dată de numărul de certificate verzi achiziţionate.

Totodată, producătorii pot vindeenergia verde pe piaţa liberă unde încasează preţul dictat decerere şi ofertă. Furnizorii însă, care au costuri cu achiziţia decertificate verzi, transmit mai departe aceste cheltuieli înfacturile plătite de populaţie şi de companii, cei care suportăpreţul final al investiţiilor în regenerabile.

Toată această schemă a fost pusăla punct pornind de la faptul că România, ca stat membru al UE, areanumite obligaţii în ceea ce priveşte ponderea energiei verzi înconsumul final brut de energie, respectiv de 24% până în2020.

Cum investiţiile în energia verdesunt mai costisitoare faţă de cele convenţionale, niciun investitornu ar aloca fonduri pentru aceste proiecte în lipsa unor astfel desubvenţii şi astfel cotele de energie verde stabilite la niveleuropean nu ar avea cum să se îndeplinească.

De la simplu, ladublu

Până acum însă, Legea 220/2008 nus-a aplicat, producătorii de energie verde primind un singurcertificat pe MWh produs indiferent de sursă. De anul acesta însă,lucrurile s-ar putea schimba radical, odată cu aplicarea Legii220/2008.

Diferenţa pe următorii cinci anidintre aplicarea Legii 220/2008 şi vechiul sistem de recompensare ainvestiţiilor în energie verde este de 2 miliarde de euro, care sevor regăsi în conturile producătorilor de energie regenerabilă şicare vor fi plătite de populaţie şi de companii prin preţul maimare pe energia electrică.

"În ipoteza în care Legea nr.220/2008 s-ar fi aplicat integral începând cu 1 ianuarie 2011 şiavând în vedere un program investiţional conform Planului Naţionalde acţiune în domeniul surselor regenerabile (PNAER) transmisComisiei Europene în luna septembrie 2010 de către MinisterulEconomiei, s-ar fi emis un număr total de 5.057.424 certificateverzi", spun reprezentanţii ANRE.

Dacă legea nu se va aplica nicianul acesta, numărul de certificate verzi ar urma să fie de numaiaproximativ 2,6 milioane.

4 miliarde de euro până în2015

"În ipoteza în care Legea nr.220/2008 s-ar aplica integral în forma modificată conformproiectului de OUG şi păstrând acelaşi scenariu investiţional,estimăm creşterea numărului de certificate verzi după cum urmează:11,5 mil. în 2012, 16,3 mil. în 2013, 20 mil. în 2014 şi 23 mil. în2015. În ipoteza în care Legea nr. 220/2008 nu s-ar aplica şi s-aracorda un singur certificat verde pe MWh produs şi livrat,indiferent de tehnologia utilizată, păstrând totodată acelaşiscenariu investiţional, estimăm creşterea numărului de certificateverzi după cum urmează: 5,6 mil. în 2012, 7,6 mil. în 2013, 8,9mil. în 2014 şi 10,3 mil. în 2015", mai spun reprezentanţiiANRE.

Practic, dacă se ia în calcul unpreţ maxim pe certificatul verde de 55 de euro, rezultă că înperioada 2011-2015, dacă legea se aplică, investitorii în energieregenerabilă ar primi subvenţii de 4,2 miliarde de euro.

Fără lege, nivelul subvenţiilors-ar ridica la numai 1,9 miliarde de euro. Calculele au fost făcutemenţinând o valoare a certificatului verde de 55 de euro pe totparcursul acestor ani.

Toţi aceşti bani se vor regăsimai departe în creşterea facturilor la energie electrică,estimările indicând o majorare cu 70% a facturilor la nivelulanului 2017.

Cea mai mare parte a acestorcertificate verzi vor fi emise în contul producătorilor de energieeoliană unde deja sunt vizibile investiţii de mari dimensiuni, aşacum este cazul parcurilor făcute de cehii de la CEZ, Energias dePortugal sau Enel (Italia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO