Mediafax.biz Exclusiv

Molnar, RBS Bank: Creditarea în lei va putea să câştige teren şi datorită reducerii finanţărilor în valută primite de la băncile- mamă

Autor: Ciprian Botea

26.01.2012, 12:57 128

În ultimii ani, creditarea în lei a fost marginalizată de bancheri în ciuda faptului că resursele în lei atrase de la clientelă depăşesc cu 50% creditele în moneda naţională. Clienţii individuali şi firmele aveau în decembrie depozite în lei de 124 miliarde lei, în timp ce economiile în valută se ridicau la echivalentul a 63 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro).

Un nou regulament care va fi pus în aplicare de bănci de luna viitoare interzice vânzarea de credite ipotecare în euro cu avans mai mic de 25% sau credite de consum în valută fără garanţii de minim 133% din suma acordată.

Anul trecut, companiile s-au orientat preponderet către creditele în lei, soldul acesora majorându-se cu 12,5% faţă de anul anterior, la 46,6 miliarde de lei. Creditele în valută reprezintă însă în continuare peste 60% din finanţări, deoarece companiile au preferat împrumuturile în euro sau dolari din cauza dobânzilor mari la lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO