Mediafax.biz Exclusiv

MTI mizează pe venituri din privatizări de 50 milioane lei, de trei ori peste estimările iniţiale

Autor: Neagu Lidia-Ileana

09.08.2011, 14:46 60

"În urma analizei semestriale a surselor de venituriprevizionate a se încasa în anul 2011, provenite din dividendele ceurmează a fi încasate de către Ministerul Transporturilor şiInfrastructurii, în calitate de acţionar în numele statului, lacompaniile care funcţionează sub autoritatea sa (...) a rezultat unvolum de venituri din dividende, posibil de încasat, considerabilmai mare faţă de cel înscris în bugetul propriu de venituri şicheltuieli al MTI privind activitatea de privatizare pe anul 2011",se arată într-un proiect de HG, elaborat de MTI.

Astfel, veniturile totale din activitatea de privatizare urmeazăsă crească de aproximativ trei ori, de la 17,5 milioane lei la 52,5milioane lei. Cea mai mare pondere o au veniturile din dividende,de 49,59 milioane lei.

MTI motivează în nota de fundamentare necesitatea rectificăriibugetare prin apariţia unor noi priorităţi în ceea ce priveştecheltuielile privind activitatea de privatizare. Priorităţilesurvin angajamentului Guvernului faţă de FMI privind privatizareacâte unui pachet de maxim 20% din acţiunile Tarom şi CFR Marfă.

În acest fel, MTI estimează că va majora de peste opt oricheltuielile referitoare la rapoartele de evaluare în procesul deprivatizare, de la 2,68 milioane lei prevăzuţi iniţial la 22,26milioane lei.

Rapoartele de evaluare sunt necesare pentru a stabili valoareade piaţă a celor două companii şi vor consta în expertize,cauţiuni, evaluări în litigii, onorarii executori judecătoreşti,documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu.

Totodată, cheltuielile legate de transferurile către bugetul destat din dividende şi dobânzi încasate de către MTI în calitate deinstutuţie publică implicată în procesul de privatizare se vordubla, la 24,15 milioane lei.

Vărsămintele la Trezorerie din valorificarea activelor bancareşi creanţelor comerciale şi privatizare vor creşte de asemenea la2,85 milioane lei, după ce în bugetul iniţial nu au fost prevăzutesume pentru această activitate.

Astfel, cheltuielile totale din activitatea de privatizare voravansa de aproximativ trei ori, de la 17,5 milioane lei la 52,5milioane lei şi sunt egale cu veniturile.

Totodată, ministerul va vărsa 24,15 milioane de lei la bugetulde stat, reprezentând dividende şi dobânzi încasate de instituţiileimplicate în procesul de privatizare, nivel dublu faţă de celestimat iniţial în bugetul pe 2011 al MTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO