Mediafax.biz Exclusiv

MTI va prelua Telecomunicaţii CFR de la CFR SA, prin conversia în acţiuni a unor datorii

Autor: Neagu Lidia-Ileana

09.08.2011, 16:08 131

La finele lunii iunie, Telecomunicaţii CFR avea datorii de235,06 milioane lei către bugetul de stat, bugetul asigurărilorsociale de stat şi bugetele fondurilor speciale.

"Această situaţie a fost posibilă, îndeosebi, ca urmare aneîncasării la timp a facturilor emise pentru prestaţiilesocietăţii către companiile feroviare, precum şi a penalităţiloracumulate urmare acestor întârzieri", se arată într-un proiect deordonanţă elaborat de MTI.

În urma rectificării bugetare operate de Guvern la începutullunii august, administratorul infrastructurii, CFR SA, va plătiTelecomunicaţii CFR suma de 173,06 milioane lei, pentru achitareadatoriilor.

Sumele rămase restante la plată vor fi de 61,4 milioane lei şiconstau în impozite, taxe, contribuţii şi alte obligaţiibugetare.

Totodată, Guvernul s-a angajat în acordul cu FMI caTelecomunicaţii CFR să intre sub autoritatea MinisteruluiTransporturilor şi Infrastructurii.

"Urmare a stingerii creanţelor prin conversia datoriilor înacţiuni, societatea Telecomunicaţii CFR se va transforma dintr-ofilială a CFR SA într-o societate comercială sub autoritateaMinisterului Transporturilor şi Infrastructurii", potrivitproiectului de act normativ.

Conversia datoriilor în acţiuni se va realiza la valoareanominală a acţiunilor.

Stingerea creanţelor prin conversia în acţiuni a fost propusă deMinisterul Finanţelor Publice (MFP), care va solicita convocareaadunării generale extraordinare a acţionarilor Telecomunicaţii CFRpentru a decide cu privire la majorarea capitalului social şi laemisiunea de acţiuni.

Compania feroviară va avea obligaţia să convoace acţionarii întermen de 15 zile de la primirea solicitării de la MFP.

În prezent, capitalul Telecomunicaţii CFR este de 16,57 milioanelei, divizat în 6,62 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de2,5 lei.

Compania deţine o reţea de cabluri cu fibră optică de 4.100kilometri, care asigură suportul pentru traficul de voce şi date alactivităţilor feroviare, precum şi canale închiriate pentruoperatorii de telecomunicaţii care nu au reţele de transportproprii la nivel naţional.

La finele anului trecut, MTI a mai elaborat un proiect de HGprin care dorea preluarea Telecomunicaţii CFR de la CFR SA, printransferul acţiunilor în contul unei datorii, la acea vreme de109,25 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO