Mediafax.biz Exclusiv

Nvidia: Vânzările de plăci video au crescut peste aşteptări, piaţa PC-urilor îşi revine

Nvidia: Vânzările de plăci video au crescut peste aşteptări, piaţa PC-urilor îşi revine

Autor: Adrian Seceleanu

07.04.2011, 19:56 35

Piaţa de plăcivideo (procesoare grafice) pentru calculatoare desktop ar puteacreşte în acest an la 170.000 de unităţi dacă vânzările vorcontinua în ritmul înregistrat în primul trimestru al anului, adeclarat pentru ZF Cristi Stroe, directorul de vânzări pentruEuropa de Sud Est al companiei americane Nvidia.

"Estimarea noastră iniţială pentru piaţaplăcilor video în 2011 pentru România este că va creşte la 170.000de unităţi de la un nivel de 150.000 în anul precedent. VânzărileNvidia din primul trimestru au fost mai mari cu 15% faţă deestimarea de 9%. Este un start foarte bun şi e posibil să vedem lafinal de an o creştere mai importantă a pieţei", a declarat CristiStroe.

Preţul mediu al unei plăci video vândute înRomânia este de aproximativ 57-62 de dolari, spune reprezentantulNvidia, astfel că în acest an piaţa ar putea ajunge la 10mil.dolari (7 mil.euro).

Cel mai bun an pentru vânzările de plăcivideo a fost 2008, cu 350.000 de unităţi livrate, pe fondulvânzărilor record de calculatoare (un milion, din care o jumătateau fost desktop-uri).

Nvidia estimează că îşi va îmbunătăţi cotade piaţă în acest an, după scăderea de anul trecut pe fondulîntârzierilor în lansarea unor produse.

"Pentru 2011 ţintim o cotă de piaţă de peste70%, în creştere de la 61% la nivelul anului 2010. Creşterea estebazată pe gama nouă completă de plăci video GeForce, de la cele dingama "entry" până la vârful de gamă GeForce GTX 590 - cea mairapidă placă video din lume existentă în acest moment, lansatăsăptămâna trecută."

"Copii cu părinţi bogaţi",publicul-ţintă pentru plăcile grafice cu preţ delaptop

Cifrele de vânzări menţionate de CristiStroe includ şi plăcile video achiziţionate de companiile localecare asamblează PC-uri, şi cele achiziţionate separat pentruîmbunătăţirea performanţelor grafice.

Cu cât sunt mai scumpe, plăcile video oferărezoluţii mai mari ale imaginilor, dar şi funcţii precum 3D.Preţurile variază între 100de lei şi 3.000 de lei, dar pot atinge şi valori mai mari. În cepriveşte plăcile video cu preţuri de aproximativ 3.000 de lei, aşacum este Nvidia Geforce GTX 590, ţinta de vânzări în România înacest an este de aproximativ 1.000 de unităţi.

Publicul ţintă pentru acestprodus?

"Copiii părinţilor bogaţi, care ştiu exactce cumpără", spune Stroe.

Cu o asemenea placă video instalată într-uncalculator desktop, Crysis 2 de la Electronic Arts, unul dintrecele mai în vogă jocuri ale momentului, poate fi rulat cu setărilegrafice la maximum (adică la rezoluţii Full HD şi peste 60 de cadrepe secundă).

Pe de altă parte, spun oficialii Nvidia, celmai mare jucător global de pe piaţa de procesoare grafice, nouaţintă a companiei o reprezintă echipamentele pentru tablete şismartphone-uri. Platforma Tegra 2, la care compania a lucrat înultimii patru ani, este deja instalată în unii dintre cei mai maririvali ai iPad, printre care Motorola Xoom, noua generaţie SamsungGalaxy, Dell Streak 2, Asus Transformer, dar şi în telefoane mobileprecum LG Optimus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO