Mediafax.biz Exclusiv

O aplicare in extenso de restricţii la creditul în euro ar încetini foarte mult creşterea economică, crede şeful UniCredit Ţiriac Bank

Autor: Ciprian Botea

26.04.2011, 13:51 13

"Lacreditele pentru investiţii chiar n-ar avea rost, companiile carenu au încasări în valută pot folosi instrumente de hedging pentrua-şi acoperi riscul de curs. Unele au preţuri legate la euro şiatunci nu au probleme", consideră Răsvan Radu.

Dezechilibrul dintre creditul de retail în lei şi cel învalută s-a accentuat în ultimul an, ponderea finanţărilor în altemonede decât cea locală urcând cu patru puncte procentuale lanivelul lunii februarie faţă de aceeaşi lună din 2010, la 65% dinsoldul total.

Reprezentantul UniCredit apreciază că aplicarea unorrestricţii la creditarea in euro ar "omorî" creditul ipotecarpentru că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o creditare petermen lung în lei, băncile neavând refinanţare.

"Din păcate, România se diferenţiază de alte ţări dinregiune prin dobânda de referinţă foarte ridicată, care faceprohibitiv creditul în moneda naţională", spune Radu.

Dobânda de politică monetară de 6,25% pe an a BNR este ceamai ridicată din regiune, fiind cu 0,25 puncte procentuale pestedobânda la forinţi, cu două puncte peste dobânda cheie din Poloniaşi cu 5,5 puncte mai mare decât dobânda stabilită de banca centralăa Cehiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO