Mediafax.biz Exclusiv

Obiectivele Clujului în 2011: stadion, pistă aeroport, spital, drumuri, rampă ecologică

Obiectivele Clujului în 2011: stadion, pistă aeroport, spital, drumuri, rampă ecologică

Autor: Laurentiu Cotu

16.01.2011, 18:43 26

Unul dintre cele mai importante proiecte aleClujului şi care urmează să fie finalizat în vara acestui an estestadionul Cluj Arena, investiţie estimată la 45 mil. euro (sumăcare include şi TVA).

Administraţia judeţeană spune că lucrările deconstrucţie decurg conform proiectului, urmând ca finalizareainvestiţiei să fie realizată în termenul prevăzut în contract.Consiliul Judeţean Cluj urmează să realizeze în acest an şilucrările care ţin de accesul în arenă şi amenajările din jurulobiectivului, iar în paralel se va înfiinţa o firmă care săadministreze această construcţie.

Guvernul a decis recent să sprijine acestproiect cu 14 mil. euro. Lucrările la noul stadion din Cluj auînceput în vara anului 2009, iar conform proiectului, finalizareaconstruc ţiei este prevăzută pentru luna iulie a acestuian.

Noul stadion va avea o capacitate de 30.596locuri, dintre care 29.648 locuri la gradene şi 948 în loje pentruVIP-uri.

Construcţia este concepută prin îmbinarea adouă tribune şi două peluze, iar stadionul va dispune de vestiare,săli de conferinţe, spaţii pentru cluburile sportive (atletism,scrimă, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii deantrenament acoperite, muzeul sportului şi cabinete medicale.Potrivit oficialilor CJ Cluj, noul stadion va corespunde normelorFIFA, va fi în proporţie de 85% acoperit şi va dispune de un numărde 1.700 de locuri de parcare.

Totodată, CJ Cluj are în plan demararea unornoi proceduri pentru atragerea unui investitor privat în vedereaconstruirii unui aşa-numit "turn de servicii" în apropiereastadionului Cluj Arena, adică a unui imobil de birouri. În acestsens urmează să fie modificat studiul de fezabilitate, care vacuprinde şi o nouă parcare subterană de 300 delocuri.

Intenţia administraţiei judeţene de a construiun turn de servicii în apropierea noului stadion a fost anunţatăodată cu lansarea proiectul Cluj Arena. Iniţial se dorea realizareaunei clădiri de 24 de etaje, care să cuprindă săli de conferinţe,săli de sport şi birouri, însă nu s-a găsit până în prezent uninvestitor interesat de acest proiect.

"Finalizarea stadionului rămâne o prioritate,iar termenul va fi cel prevăzut în contract. Vom înfiinţa pânăatunci o societate care se va ocupa de administrarea obiectivului,probabil o firmă precum Tetarom în care CJ să fie acţionarmajoritar", a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului JudeţeanCluj.

Un alt proiect anunţat de administraţiajudeţeană pentru acest an este reluarea procedurilor pentrurealizarea noii piste de 3.500 de metri la aeroportulCluj-Napoca.

Pentru acest obiectiv sunt analizate douăvariante: fie construirea pistei în două etape (prima de 2.100 demetri prin procedura creditului furnizor), fie construirea acesteiadirect de către Consiliul Judeţean prin alocări din bugetelemultianuale. Iniţial, CJ Cluj estima investiţia în construirea noiipiste de decolare-aterizare de 3.500 m la peste 120mil.

euro, finanţată din sursele proprii aleadministraţiei judeţeane şi prin obţinerea unor fonduri prinProgramul Operaţional Sectorial de Transport. În prezent suntcăutate noi soluţii pentru realizareaobiectivului.

Spitalul regional de urgenţă este un altproiect pe care CJ Cluj intenţionează să-l demareze în următoareaperioadă de timp. Se are în vedere construirea acestui obiectivprin sistemul parteneriatuluipublic-privat.

"În acest moment se lucrează la finalizareastudiului de oportunitate, urmând a fi demarată realizareastudiului de fezabilitate.În circa două luni urmează să fiedemarate discuţiile cu posibili investitori. Ministerul Apărăriiderulează în prezent acţiuni de relocare a depozitului de muniţiide pe amplasamentul viitorului spital", a spus AlinTişe.

Potrivit CJ Cluj, investiţia totală înviitoarea construcţie este estimată la circa 120 mil. euro, sumă încare sunt incluse şi dotările.

Viitorul spital regional de urgenţă va ficonstruit pe un teren de 14 hectare al unei foste unităţi militare,situat în comuna Floreşti de lângă municipiul Cluj-Napoca, iarcapacitatea va fi de 800 de paturi.

Consiliul judeţean mai afirmă că va începeanul acesta şi construcţia unui nou centru de management aldeşeurilor, care va duce la închiderea tuturor rampelor vechi caremai există la nivelul judeţului.

De asemenea, se vor finaliza procedurile înceea ce priveşte staţiile de transfer şi se va da în folosinţă,până la finalul anului, prima celulă de depozitare a staţiei finalede management al deşeurilor.

"Costul proiectului, pentru care documentaţiade obţinere a finanţării europene se află în faza finală deevaluare, se ridică la circa 76 mil. euro, sumă în care suntprevăzute şi lucrările de închidere şi ecologizare a vechilorrampe", a precizat preşedintele CJ Cluj.

Pentru anul în curs administraţia judeţeanăşi-a mai propus şi reabilitarea a 720 de km de drumuri judeţene,înfiinţarea Parcului industrial Tetarom IV şi modernizareaobiectivului turistic Cheile Turzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO