Mediafax.biz Exclusiv

Omul de afaceri Ovidiu Tender se extinde în Africa

Autor: Ioan Dornescu

02.03.2011, 14:05 21

"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adusdrept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial şiinsuficientele explorări derulate pe acest continent, dar şipotenţialul ridicat de creştere a populaţiei locale şi implicit anumărului de consumatori.

Principalele operaţiuni sunt derulate în Senegal, dar omul deafaceri este interesat şi de alte state africane, printre careGuineea-Bissau, Coasta de Fildeş, Republica Capului Verde, Ghanasau Burkina Faso.

"În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de lastat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000de kilometri pătraţi", a declarat Tender pentru MEDIAFAX. Proiectuleste gestionat de un consorţiu din care fac parte Tender SA,Prospecţiuni şi Tender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aurşi minerale asociate şi cupru, iar primele informaţii legate deexploatarea propriu-zisă vor fi disponibile anul viitor.

Tender a spus că a fondat împreună cu omul de afaceri FrankTimiş o firmă care a făcut o aplicaţie pentru 20.000 km pătraţi deconcesiuni petroliere în oceanul Atlantic."Am terminat negocierilecu guvernul senegalez, dar încă nu am semnat", a precizat el.

Totodată, un al treilea proiect din Senegal vizează cultivareaunei plante pentru producţia de biocarburanţi.

"Am luat primele 1.000 de hectare în cadrul unui program estimatla un milion de hectare pentru cultura unei plante din care se faceuleiul necesar pentru rafinare pentru producţia de biocarburanţi",a spus omul de afaceri.

Pentru acest proiect, investiţia necesară este estimată laaproximativ 300 de milioane de dolari, pe o perioadă de zece ani,iar omul de afaceri a afirmat că operaţiunea prezintă un grad desiguranţă mai ridicat decât primele două proiecte, ceea ce vapermite atragerea de finanţări.

"Nu este complicat ca pentru asemenea activitate, având terenulşi dovedind că ştii să faci, să găseşti bani. Acum obligativitateaproducătorilor tradiţionali de carburanţi din România este de aamesteca în proporţie de 5% cu biocarburanţi (...). Acest procentse estimează a creşte în următorii cinci ani la 20%. Pe planmondial resursele şi posibilităţile pentru producerea debiocombustibil devin din ce în ce mai limitate. În Europa deja s-auimpus restricţii asupra suprafeţelor cultivate cu plante pentrubiocarburanţi, în America la fel", a spus Tender.

Legat de subiectul concesiunilor, Tender a mai spus că princontractele încheiate şi-a asumat anumite investiţii, iarbeneficiile sunt deocamdată dificil de aproximat.

Un alt domeniu unde ar putea iniţia activităţi în Senegal estecel al infrastructurii.

"Senegalul are pentru următorii trei ani 2,5 miliarde dolariprevizionate a fi investite în infrastructura rutieră. Am fost şine-am prezentat la Ministerul Infrastructurii potenţialul de muncă,cu SIRD Timişoara, şi se pare că vom fi în măsură sau se va decidesemnarea unui protocol de parteneriat între compania lor nationalăde drumuri şi SIRD care să aibă în vedere mai multe reabilitări dedrumuri şi construcţia de noi căi de comunicaţie rutieră", aafirmat Tender.

Grupul deţinut de Tender are drept obiectiv principal în acestan menţinerea activităţilor derulate în România şi alte stateeuropene şi dezvoltarea activităţilor din Africa, în domeniulresurselor, serviciilor pentru industria extractivă şicontrucţii.

"Vreau să am linişte în ţară pentru a mă putea ocupa dedezvoltarea internaţională", a spus omul de afaceri. Referitor lacontinentul african, omul de afaceri a punctat drept un alt avantajexistenţa unei situaţii politice stabile în unele state.

Tender spune că activitatea grupului s-a menţinut anul trecut lanivelul din 2009, iar investiţiile din România au vizat achiziţiapachetului majoritar al firmei de instruire şi dezvoltareprofesională CODECS şi a construcţia unei unităţi de producţieindustrială la Braşov, închiriată Premium Aerotec, divizie agrupului european EADS, care va realiza piese pentru avioane înrespectiva locaţie.

Investiţia de la Braşov a totalizat 12 milioane euro şi va fiextinsă în 2011 cu 3-4 milioane euro, a spus omul de afaceri.Potrivit sursei citate, contractul de închiriere este pe o perioadăde 15 ani.

Omul de afaceri este acţionarul majoritar al unui grup de firmespecializate în diverse segmente, precum industrie (petrolieră,energetică), prospecţiuni geologice, construcţii şi reabilitări dedrumuri, imobiliare, agricultură, IT, turism sau transporturi.Grupul este prezent în România şi alte state europene, printre careSerbia, unde are afaceri în sectoroarele telecomunicaţiilor,farmaceutic, turism sau a tutunului, Slovenia - unde deţine ofabrică de utilaje, Grecia, Austria sau Spania, dar şi pecontinentul african.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO