Mediafax.biz Exclusiv

Oxford Economics revine asupra estimărilor privind PIB-ul României, anticipând plus 0,1% în 2011

Autor: Popescu Vlad

15.02.2011, 13:13 10

"Principalul factor de creştere continuă să fie exporturile(...) dar România rămane astfel vulnerabilă dacă cererea din UEscade", se arată într-o analiză a Oxford Economics.

De altfel, economia zonei euro are o dinamică în două viteze înaceastă perioadă, cu performanţe solide în statele care au osituaţie mai bună, în timp ce ţările "de la periferie", cu datoriimari şi deficite bugetare ridicate, continuă să se confrunte cu oactivitate economică slabă şi şomaj ridicat.

Totuşi, Germania şi Franţa, cele mai mari economii din zonaeuro, au înregistrat o încetinire a creşterii în ultimele douătrimestre ale anului trecut, după cifre neaşteptat de bune întrimestrul al doilea.

Oxford Economics notează că, deşi creşterea economică vacontinua să fie slabă în România în acest an, consolidarea fiscalăeste de o importanţă fundamentală pentru a asigura o revenire dedurată a economiei.

Astfel, instituţia anticipează o creştere economică de numai0,1% în acest an în România, datorată în principal exporturilor(plus 7%) şi producţiei industriale (5,2%). FMI şi Guvernulanticipează în acelaşi timp o creştere reală a PIB de 1,5%.

Anul viitor arată însă mult mai bine pentru România în viziuneaOxford Economics, cu un avans de 4,8% al PIB, după revenireaconsumului privat, investiţiilor şi a consumului public şimenţinerea performanţelor pozitive ale exporturilor şiindustriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO