Mediafax.biz Exclusiv

Pasajul Basarab, asigurat cu 114 mil. € de cinci asigurători

Pasajul Basarab, asigurat cu 114 mil. € de cinci asigurători

Autor: Ciprian Botea

02.06.2011, 19:39 1007

Nu suntdisponibile date privind prima încasată de asigurători, dar cota deprimă (suma achitată de asigurat raportată la valoarea bunului),ajunge la 0,4-0,5% pentru proiectele complexe de infrastructură,ceea ce înseamnă că Astaldi şi FCC Construction, constructoriipasajului, au plătit circa o jumătate de milion pentru asigurareaacestuia.

Cota de primă nu este anuală, caîn cazul altor tipuri de asigurări, ci este raportată la întreagaperioadă pentru care este încheiat contractul. Perioada iniţială acontractului s-a prelungit din cauza procesului lent deexpropriere, astfel că şi cota de primă a fostmodificată.

Unii experţi spun că în cazulproiectelor cu grad ridicat de risc valoarea primei urcă până la2,5-3% din suma asigurată.

"Variabilitatea cotei de primăeste foarte mare şi depinde de proiect şi de volumul clauzelorcuprinse în contract.Această poliţă este cea mai complexă care există pe piaţăşi poate cuprinde foarte multe clauze. Acoperirea daunelor produsela construcţia propriu-zisă este doar partea generală acontractului, dar acestea cuprind şi asigurarea echipamentelor şiinstalaţiilor, asigurare de răspundere civilă şi de răspunderecivilă faţă de terţi", a explicat Gheorghe Grad, directorul generalal brokerului de asigurare SRBA.

Contractul de asigurare a fost încheiat deconstructori cu Generali, Astra, Allianz-Ţiriac, Omniasig şiAsirom. Compania emitentă a poliţei este Generali.

Veniturile din poliţă şi implicitriscurile nu sunt împărţite în mod egal între asigurători, Generalideţinând o pondere mai mare decât celelalte companii.Riscurile sunt plasate încea mai mare parte către companii internaţionale de reasigurare,spun sursele citate.

Generali este unul dintre primii emitenţi depoliţe property de pe piaţa locală, compania fiind cea care aasigurat şi complexul comercial Dragonul Roşu din Capitală, afectatde un incendiu puternic în toamna anului trecut. Generali a plătitîn această primăvară despăgubire de 55 milioane lei (circa 13 mil.euro) companiei care deţinea complexul comercial.

Vânzarea poliţei a fost intermediată de RisqControl, un broker de asigurări specializat pe segmentul corporate,controlat de Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR - asociaţiaprofesională a brokerilor de asigurare.

Comisionul încasat de broker pentru unastfel de contract poate varia între 10 şi 20% din prima plătită debeneficiar. Contractul de asigurare a fost încheiat pe o perioadăde 56 de luni - adică din toamna lui 2006, când a începutconstrucţia pasajului -, dar va fi prelungit pe perioada garanţieiacordate de costructori beneficiarului proiectului, adică PrimăriaGenerală a Capitalei.

"Pentru astfel de poliţe există şi ocomponentă care acoperă perioada de garanţie acordată deconstructor beneficiarului şi care poate ajunge până la doi ani dela darea în folosinţă", precizează Grad.

În perioada de garanţie, poliţa acoperă doardaunele materiale, partea de răspundere civilă faţă de terţi fiindîn vigoare doar pe perioada desfăşurării lucrărilor de construcţie.Răspunderea civilă faţă de terţi acoperă atât pagubele materiale,cât şi vătămările corporale produse unor terţe persoane din cauzalucrărilor de construcţie.

"Excluderi pe o astfel de poliţă pot fi:riscul de poluare, război, terorism şi riscuri nucleare.Totuşi, unele excluderi potfi acoperite în urma negocierii poliţei şi cuantificării expuneriila risc. Riscul în cazul acestui proiect este dat de traseul urban,vecinătatea liniilor de cale ferată şi cursul de apă al râuluiDâmboviţa", spune Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh,unul dintre cei mai mari jucători din piaţa brokerajului înasigurări.

După expirarea perioadei de garanţie,asigurarea pasajului intră în sarcina Primăriei, care poate încheiao poliţă de asigurare a daunelor produse la proprietăţi.

Primele brute subscrise de companiile deasigurare din poliţe property în primul trimestru din acest an auînsumat 327 milioane lei (77,5 mil. euro), în creştere cu 23% faţăde perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Daunele plătite în acelaşi interval de timpau urcat la 98 milioane lei, fiind mai mari cu 78,8% decât înprimele trei luni din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO