Mediafax.biz Exclusiv

Patru firme, printre care Vel Pitar şi Taxi Meridian, au cerut insolvenţa Mic.ro în ianuarie

Autor: Liviu Iancu

23.01.2012, 11:33 1047

Ultimul venit pe lista celor care au cerut insolvenţa Mic.ro Retail este compania Vel Pitar, cu un dosar depus pe data de 20 ianuarie la Tribunalul Bucureşti.

Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a produselor de panificaţie şi morărit şi un jucător important în domeniul producţiei şi distribuţiei de biscuiţi, napolitane, specialităţi de cofetărie şi produse de patiserie. Grupul este deţinut de fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited.

Angajaţii lanţului de magazine al lui Patriciu nu prea au plătit nici taximetrele cu care au mers prin Bucureşti, motiv pentru care firma Meridian Taxi a cerut în instanţă, pe data de 9 ianuarie, insolvenţa Mic.ro.

Contactaţi de MEDIAFAX, atât reprezentanţii Vel Pitar, cât şi cei ai Taxi Meridian, au refuzat să facă publice sumele pe care le au de recuperat de la Mic.ro

Alături de cele două companii, alţi doi furnizori au cerut în acest an insolvenţa Mic.ro Retail, respectiv Tromik Cons şi Excer Grup, ambele pe data de 18 ianuarie.

Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul Mic.ro le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumătate goale.

În plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii.

Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine. Începând cu acest an, zeci de magazine Mic.ro din Bucureşti şi din întreaga ţară sunt închise, iar pe geamurile unora dintre ele sunt afişe pe care scrie "Spaţiu de închiriat".

Nici magazinele mobile nu sunt mai performante. Din peste 100 de magazine mobile, cele mai multe au fost retrase în ultima perioadă de pe străzi.

În luna septembrie a anului trecut, Mic.ro Retail a preluat, printr-un contract de leasing semnat cu Unicredit Ţiriac, 131 de maşini Fiat Ducato Maxi Cabinato.

Surse din piaţa de retail susţin că Patriciu negociază vânzarea sau asocierea firmei Mic.ro Retail cu grupul internaţional 7 Eleven.

Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax.

El spunea atunci că planurile de dezvoltare prevăd un număr de 2.000 de unităţi Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile şi 150 miniMax şi Mac.ro până la finele lui 2012. Valoarea totală a investiţiei era estimată la 250 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels