Mediafax.biz Exclusiv

Pe ce pariază managerii fondurilor de investiţii: serviciile, IT-ul şi retailul ţin capul de afiş

Pe ce pariază managerii fondurilor de investiţii: serviciile, IT-ul şi retailul ţin capul de afiş

Autor: Ioana David

27.01.2011, 18:29 25

Ziarul Financiar a trimis solicităriprincipalelor fonduri de investiţii din România pentru a vedea sprece domenii se orientează anul acesta, iar răspunsurile primiterelevă că serviciile medicale, IT-ul şi bunurile de larg consumsunt în 2011 în topul preferinţelor fondurilor deinvestiţii.

După ce au stat în amorţeală în ultimii doiani, fondurile ar putea din nou să iasă la cumpărături. Ipotezaeste cu atât mai plauzibilă cu cât evaluările companiilor au ajunsla un nivel dincolo de care este puţin probabil să mai scadă.Altfel spus, pot cumpăra acum ieftin pentru a avea o platformă decreştere anii următori.

Cine a îndrăznit săcumpere

"În multe sectoare va continua procesul deconsolidare a cotei de piaţă a principalilor jucători. În acesteconditii, o strategie potrivită în multe cazuri pentru antreprenorieste să atragă un fond de investiţii care să majoreze capitalulfirmei, iar banii respectivi să-i investească în cumpărarea unorconcurenţi şi creştere organică", este de părere Mihai Sfinţescu,partener al 3TS Capital Partners, care în România are participaţiila firma de salubritate Romprest, la cea de media Internet Corp şila producătorul de software Gecad.

Retrospectiva 2009-2010 arată că fon duriles-au orientat către real-estate (cele specializate pe acestsegment), farma & sănătate, retail, dar şi servicii. Cele maiactive au fost NEPI (imobiliare), Advent (far ma & sănătate),Enterprise Investors (retail), Ged(turism).

NEPI (New Europe Property Investment) spreexemplu a parafat deal-ul sfârşitului de an 2010, după ce acumpărat proiectul de birouri Floreasca Business Park din nordulCapitalei, într-o tranzacţie cu o valoare de peste 100 de milioanede euro, cea mai mare de la izbucnirea crizei pe piaţa imobiliarălocală. Tot anul trecut, NEPI a preluat de la grupul Avrig 35,controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, o parte din centrulcomercial Iris Shop ping Piteşti, valoarea tranzacţiei fiind decirca 21 mil.euro. NEPI a mai achizi ţionat de la Avrig 35, şi în2008, un porto foliu format din 18 proprietăţi din diferite oraşe,închiriate către Raiffeisen Bank, pentru 46,3mil.euro.

Pe lângă deal-urile făcute de Advent în 2010(Centrul Medical Unirea şi Euroclinic) de menţionat este şipreluarea de către La Fântâna, cel mai mare îmbuteliator local deapă în watercoolere, a firmei Rokor Ecostyle, într-o tranzacţie de4,35 milioane euro. La Fântâna este deţinută de InnovaCapital.

Mai rău de atât nu sepoate

Reluarea achiziţiilor fondurilor de investiţiiar putea revigora întreaga piaţă de M&A (fuziuni şi achiziţii),care anul trecut a avut o valoare de 302 mil. euro, adică o treimedin valoarea înregistrată în 2009, potrivit datelor firmei CapitalPartners.

Această sumă nu include tranzacţiile cuterenuri şi clădiri sau deal-urile fără o valoare confirmată depărţi.

Potrivit unor estimări ale AsociaţieiFondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Europa deSud-Est (SEEPEA), investiţiile de tip private equity din Românias-au situat anul trecut la numai 100 mil. euro, adică jumătate dinnivelul anului 2009. În aceste condiţii investitorii au ajuns ca dela sumele record pe care le plă teau pentru mari firme să cautebusi nessuri neafectate de criză în zona domeniilor denişă.

Mai mulţi analişti sunt de părere că anulacesta piaţa de M&A va intra pe creştere odată cu revenireaoptimismului printre investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels