Mediafax.biz Exclusiv

Pentru Ovidiu Tender un ochi plânge, altul râde. Firmele de echipamente nucleare sunt în insolvenţă, dar afirmă că Prospecţiuni atacă resursele Africii

no title

Autor: Adrian Cojocar

17.05.2011, 19:21 679

Pe de altă parte, două dintre companiile puternice ale grupuluiTender, Fecne şi Nuclearmontaj, care au fabricat echipamente pentrucentrale nucleare şi erau unele din cele mai puternice companiiindustriale din România, sunt în insolvenţă.

"Piaţa imobiliară din SUA, care începuse săse refacă, a căzut din nou, ceea ce înseamnă că în următoarele lunitrebuie să ne aşteptăm la un recul şi în România. După părerea mea,încep să apară premisele unei viitoare crize alimentare, deja s-auvăzut primele semne. La nivel mondial creşterea populaţiei se faceîntr-o progresie geometrică, în timp ce creşterea producţieialimentare este într-o progresie aritmetică, fapt ce atrage dupăsine un deficit de produse alimentare", spune omul de afaceritimişorean.

El controlează un grup care are 4.500 deangajaţi şi anul trecut a rulat afaceri de circa 95 mil. euro. În2008 afacerile grupului Tender se ridicau la 250 mil. dolari (171mil. euro).

Şocul din toamna trecută de pe piaţametalelor care a condus la o creştere de peste două ori apreţurilor celor mai multe materii prime de bază şi mărfuri într-unsingur an îi dă încredere că a făcut o alegere bună şi în ceea cepriveşte planurile de explorare şi exploatare a resurselor dinvestul Africii.

"Începând cu 2010 am avut inspiraţia să măîndrept spre alte regiuni şi domenii de activitate care în pofidacrizei s-au dovedit a avea creşteri şi a fi importante pentrumediul economic", spune Tender.

Omul de afaceri a acţionat pe două direcţiiprincipale. Prima este dezvoltarea activităţii de servicii pentruindustria extractivă prin intermediul Prospecţiuni, cu care areuşit să atragă contracte de mai multe zeci de milioane de euro peplan extern. Cea de-a doua direcţie este activitatea din domeniulresurselor minerale.

Consorţiul format de firmele Tender SA,Tender Africa şi Prospecţiuni pe care le controlează a concesionatrecent patru perimetre de substanţe minerale solide în Senegal carese întind pe o suprafaţă de 10.000 km. Cercetările arheologice depe perimetrele concesionate de Tender au indicat posibila existenţăa unor zăcăminte de titan şi zirconiu, cupru, aur şi altemetale.

Omul de afaceri îşi propune să cheltuiascăcâteva zeci de milioane de dolari în explorarea perimetrelorconcesionate în Senegal şi spune că Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) ademarat deja activitatea de prospectare a zăcămin telor în lunamartie a acestui an.

Pentru 2011 estimează că investiţiile s-arputea ridica la câteva milioane de dolari.

"Cel puţin un an de acum încolo va dura pânăcând vom avea o imagine mai concretă privind potenţialul. Suntproiecte mari şi costisitoare, dar şi rezultatele dacă apar pot săfie pe măsură", spune Tender.

Omul de afaceri a fost inspirat de unuldintre partenerii săi de afaceri, Frank Timiş, care în cinci ani dezile a descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu defier şi oxid de fier al planetei în Sierra Leone, fapt ce l-apropulsat printre miliardarii de origine română.

"Mergem în continuare cu concesionarea deperimetre. În prezent suntem în negocieri pentru concesionarea unuiperimetru de uraniu şi altul de fosfat tot în Senegal. Vrem sămergem mai departe în Guineea. Acum două săptămâni am fost primitde preşedintele Gambiei care mi-a promis că ne dă 100.000 dehectare pentru agricultură şi jumătate de ţară s-o explorăm încăutarea de resurse minerale.

Spre deosebire de Senegal, Gambianu a fost explorată deloc", a precizat Ovidiu Tender.

Gambia este o micuţă ţară dinvestul Africii cu o suprafaţă de 10.380 km pătraţi (pentrucomparaţie, România are peste 300.000 km pătraţi) şi o populaţie de1,7 milioane de locuitori.

Pe segmentul resurselor dehidrocarburi Tender SA a înfiinţat împreună cu African Minerals, lacare preşedinte este Frank Timiş, o societate care a aplicat pentruconcesiuni de 20.000 km pătraţi offshore (în larg) în OceanulAtlantic.

"Am finalizat negocierile cuCompania Naţională de Petrol a Senegalului şi aşteptăm semnareaconvenţiei de concesiune. Numai în exploatarea perimetrelor depetrol vorbim de investiţii de 135 milioane de dolari pe o perioadăde opt ani de zile", a spus Tender.

O altă direcţie este agricultura,unde timişoreanul are cele mai mari proiecte de investiţii,estimate la 300-400 de milioane de euro şi care se întind pe odurată de 10 ani.

"Vrem să facem agriculturătehnică, cultivarea arbustului de petrol din ale cărui seminţe seface un ulei care se rafinează şi rezultă biodieselul. Ţinta pentrucultura arbustului este de un milion de hectare. Până astăzi avem130.000 de hectare concesionate pe 99 de ani de-a lungul fluviuluiSenegal. Luna aceasta vom începe cultivarea unei suprafeţe de 1.000de hectare. Este un proiect-pilot. Primul an este să învăţăm şisuntem în continuare în perioada de concesionare de teren", aprecizat Tender.

Spre comparaţie, România are 25de milioane de hectare de teren agricol, iar statul african Senegaldispune de circa 18 milioane de hectare.

Omul de afaceri spune căproducătorii de carburanţi tradiţionali sunt obligaţi să includă înproporţie de 5% biocarburanţi, iar acest procentaj este de aşteptatsă se majoreze la 20% în următorii ani, fapt pentru care considerăcă piaţa are un potenţial foarte mare în viitor. El mai spune că înmod normal ar putea să-şi vândă marfa încă înainte de a o obţine,din cauza producţiei limitate.

Arbustul de petrol trăieşte 50 deani şi ajunge la producţie maximă după 5-7 ani de zile deşi începesă producă seminţe încă din primii ani.

"Sursele de biocarburanţi suntlimitate. Europa a luat de curând decizia de a limita suprafeţelepentru culturile de biocarburanţi. Sunt locuri cu potenţial mare dedezvoltare dat fiind că au resurse naturale care nu au fostexplorate şi exploatate şi este ultimul loc din lume cu o asemeneabogăţie neexplorată. Explorarea resurselor este un domeniu foarteimportant şi actual pentru că resursele se formează în zeci şi sutede milioane de ani, dar se alege praful de ele foarte repede.Substanţele minerale au proprietăţi deosebite şi încet şi-au făcutloc în industria high-tech. Cel mai bun exemplu este litiul, fărăde care nune maiputem imagina astăzi bateriile", spune Tender.

Spune că ultimele mişcări sociale de pecontinentul african împotriva liderului libian Gadhafi şi cele dinCoasta de Fildeş, care se află şi în prezent într-un război, nu-lsperie şi consideră că atât timp cât statele sunt finanţabile,poate să atragă bani ca să-şi finanţeze proiectele.

Omul de afaceri îşi propune sădezvolte în vestul Africii şi o activitate de agricultură clasică,pe o suprafaţă de 100.000 - 200.000 de hectare.

"Un al doilea lucru care m-adeterminat să investesc în aceste locuri este explozia demograficăcare se preconizează, respectiv o creştere a populaţiei Africii dela 800 de milioane de oameni (acum 30 de ani Africa avea 400 mil.oameni - n. red.) la 2 miliarde în următorii 50 de ani. Apariţialor va genera nevoi. Sunt într-o etapă incipientă de dezvoltareeconomică, fapt ce va face ca creşterile să fie naturale", este depărere Ovidiu Tender.

Afacerile din ţară au înregistratun recul în anii de criză

Tender spune că anii de crizăeconomică mondială l-au luat prin surprindere pentru că nu s-a maiîntâlnit niciodată cu o situaţie similară.

Afacerile grupului pe care-lcontrolează au scăzut cu 32% în 2009 şi cu 18% anul trecut,ajungând la 400 mil. lei (95 mil. euro).

Compania fanion a omului deafaceri este Prospecţiuni Bucureşti, care în 2010 aveaafaceri de 162,6 mil.lei şi un profit brut de 1,5 mil. lei.

Numărul de angajaţi ai grupuluicontrolat de Tender s-a redus în ultimii trei ani cu circa 2.000până la 4.500 de oameni pe fondul restructurărilor cauzate de crizamondială.

"Principalul lucru pe care amcrezut de cuviinţă să-l facem când piaţa a căzut a fost să reducemcosturile fără a afecta activitatea de bază. Erau multe cheltuielinejustificate care într-o perioadă normală nu reprezentau oproblemă. Ne-am uitat cu mult mai multă atenţie la eficienţafiecărui angajat. S-a umblat la costurile cu forţa de muncă, faptfoarte dificil pentru că fiecare are problemele lui plus căselecţia a fost la fel de dificilă, unii erau prieteni cu şeful, cuun vecin", spune Tender.

El a mai precizat că situaţia semenţine în continuare dificilă pentru că piaţa a scăzut foarte multşi nevoile pentru ceea ce producea grupul s-au restrâns."Obiectivul meu în timpul crizei a fost de a conserva activităţilepe care le am şi de dezvoltare în direcţii noi care ni s-au părut afi actuale chiar în condiţii de criză mondială. În România am făcuto singură achiziţie, Codex (servicii profesionale de educaţie - n.red.)", spune Tender.

Omul de afaceri s-a luptat şi cucâteva insolvenţe, una dintre acestea fiind Fecne Bucureşti, careavea ca obiect de activitate producţia de echipamente pentrucentrala nucleară de la Cernavodă, iar după ce a intrat îninsolvenţă a fost preluată de Romenergo cu 2,5 mil. euro. Tenderspune că Fecne era o miză în cazul în care se realizau investiţiilela centrala nucleară românească, şi că deşi a încercat să-i schimbeactivitatea nu a reuşit să o facă profitabilă.

Nuclearmontaj, o altă companie aomului de afaceri timişorean care se bazează pe investiţiile încentrala nucleară, a intrat de asemenea în insolvenţă.

"Nuclearmontaj mai are 100 deangajaţi şi iese acum din reorganizare, dar nu mai are obiectulmuncii, care este efectuarea de montaje a echipamentelor lacentrală", a precizat Tender.Dispariţia Nuclearmontaj şi a Fecne este una dintrecele mai proaste veşti pentru industria românească devârf.

Capacităţile tehnologice, capitalulingineresc, know-how-ul ştiinţific românesc sunt astfel loviteîntr-unul din sectoarele sale cele mai puternice - producţia deechipamente nucleare, pe care puţine ţări ale lumii au ajuns să ostăpânească.

Cât despre echipa de austrieci pe care aadus-o la producătorul de generatoare de aburi Vulcan Bucureşti(VULC) în urmă cu circa doi ani, spune: "Fac şi ei ce pot încondiţiile de piaţă actuale şi merg la limita supravieţuirii".

"Situaţia nu este cu mult mai bună încelelalte ţări din Europa. Din recesiune România poate o să iasă,adică se va opri din cădere, dar asta nu înseamnă că nu ne-am opritundeva jos. Cred că situaţia se va perpetua câţiva ani de acumîncolo", consideră Tender.

Ovidiu Tender este unul dintre cei maiputernici oameni de afaceri din România, dar este implicat şi încâteva afaceri controversate care au dus la anchetarea sa, înlegătură cu Rafo Oneşti şi cu unele companii care au făcuttranzacţii cu această companie. Ancheta este încurs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO