Mediafax.biz Exclusiv

Perioada de probă la angajare extinsă, pe acelaşi post pot fi verificate mai multe persoane

Autor: Dinca Thomas,

29.11.2010, 14:58 12

Noile reguli privind piaţa muncii sunt prevăzute în proiectul demodificare a Codului Muncii, obţinut de MEDIAFAX.

Conform documentului, contractul individual de muncă se încheieîn baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limbaromână. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncăîn formă scrisă revine angajatorului. Toţi angajatorii au obligaţiade a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncăanterior începerii raporturilor de muncă.

Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţileprestaţiilor suplimentare în natură trebuie să fie specificate încontractul individual de muncă.

Angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective deperformanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare arealizării acestora.

Conform legii, o persoana poate fi angajată în munca numai înbaza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauzaeste apt pentru prestarea acelei munci. Va fi însă abrogatăprevederea conform căreia în situaţia în care salariatul prezintăcertificatul medical după momentul încheierii contractuluiindividual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă cacel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat ramânevalabil.

În acelaşi timp, va fi interzis cumulul a mai mult de douăfuncţii cu normă întreagă la acelaşi angajator.

Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana caresolicită încadrarea în muncă de la foştii săi angajatori, dar numaicu privire la activităţile îndeplinite şi la durata angajării şinumai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheiereacontractului individual de muncă se poate stabili o perioadă deprobă de cel mult 45 de zile calendaristice (faţă de 30 zile înprezent) pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zilecalendaristice (90 zile în prezent) pentru funcţiile de conducere.Aptitudinile profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap vorfi verificate tot printr-o perioadă de probă de maximum 30 zilecalendaristice.

Vor fi însă abrogate prevederile care stabilesc că, în cazulmuncitorilor necalificaţi, perioada de probă are un caracterexcepţional care nu poate depăşi 5 zile lucrătoare şi căabsolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutullor în profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.Va fi abrogată şi interdicţia de angajare succesivă a mai mult detrei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post.

În schimb, noul Cod al Muncii va stabili că, pe durata sau lasfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poateînceta printr-o notificare scrisă, dar fără preaviz, la iniţiativaoricăreia dintre părţi.

Pe durata perioadei de probă, salariatul beneficiază de toatedrepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii,în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern,precum şi în contractul individual de muncă.

La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursulexecutării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract oclauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca peperioada executării contractului, să nu presteze, în interespropriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţăcu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţiide neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plăteascăpe perioada executării contractului.

Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nueste de natură salarială şi se stabileşte prin negociere directăîntre salariat şi angajator, reprezentând o cheltuială efectuată deangajator, deductibilă la calculul profitului impozabil şiimpozitată la persoana fizică beneficiară.

Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţiatrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Angajatorul poate renunţa unilateral la clauza de neconcurenţăprevăzută în contract, plata indemnizaţiei de neconcurenţă încetânddin luna următoare notificării scrise a angajatului privinddenunţarea acesteia.

Vor fi abrogate prevederile care stabilesc că această clauză deneconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioada demaximum doi ani de la data încetării contractului individual demuncă şi nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut aexercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care odeţine.

În ceea ce priveşte clauza de confidenţialitate, proiectulstabileşte că părţile convin astfel ca, pe toată duratacontractului individual de muncă, să nu transmită date sauinformaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executăriicontractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, încontractele colective de muncă sau în contractele individuale demuncă, în schimbul unei indemnizaţii de confidenţialitate lunare pecare angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada devalabilitate a contractului.

Indemnizaţia de confidenţialitate lunară datorată salariatuluinu este de natură salarială şi se stabileşte prin negociere directăîntre salariat şi angajator, reprezentând tot o cheltuialăefectuată de angajator, deductibilă la calculul profituluiimpozabil, şi impozitată la persoana fizică beneficiară.

Va fi abrogată prevederea actuală care stabileşte că, însituaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiatîn formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o duratănedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilorcontractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc deprobă.

Documentul interzice, sub sancţiunea nulităţii absolute,încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestăriiunei munci sau a unei activităţi ilicite, fără să mai facă referirela munci sau activităţi "imorale", ca în legislaţia actuală.

Pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă oricediscriminare bazată pe criterii de sex, orientare sexuală,caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă,culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială,handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă oriactivitate sindicală, cu privire la toate elementele şi condiţiilede remunerare.

Persoana selectată în vederea angajării va fi informată, înafară de riscurile specifice postului, durata normală a muncii,condiţiile preavizului şi durata concediului, şi despre obiectivelede performanţă şi criteriile de evaluare a realizării acestora.Orice modificare a unuia dintre aceste elemente în timpulexecutării contractului individual de muncă va impune încheiereaunui act adiţional la contract, în 15 zile lucrătoare de la dataapariţiei modificării, inclusiv în situaţiile în care o asemeneamodificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectivde muncă aplicabil. În prezent, situaţiile în care modificarearezultă din lege sau din contractul colectiv sunt exceptate de laaceastă obligaţie.

La solicitarea salariatului, dar şi a unui fost salariat,angajatorul va fi obligat să elibereze un document care să atesteactivitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şiîn specialitate.

Cetăţenii străini şi apatrizii pot fi angajaţi prin contractindividual de muncă în baza autorizaţiei de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO