Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa de utilaje de construcţii s-a dublat în 2011, dar creşterile bruşte nu sunt sănătoase

Piaţa de utilaje de construcţii s-a dublat în 2011, dar creşterile bruşte nu sunt sănătoase

Autor: Andreea Neferu

05.02.2012, 18:52 245

"În 2011 30-40% din vânzările de utilaje de construcţii au fost reprezentate de cele finanţate din fonduri europene. Fără aceste fonduri europene însă, piaţa ar fi crescut doar cu circa 20%", spune Liviu Neagu, director general al Bergerat Monnoyeur pentru România şi Republica Moldova. Compania este distribuitorul în România al Caterpillar, unul dintre cei mai mari producători de utilaje de construcţii din lume.

Piaţa locală de utilaje noi s-a ridicat anul trecut din punct de vedere valoric la 100-110 milioane de euro, în timp ce piaţa utilajelor de ocazie a ajuns la 30-35 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei.

"Totuşi, creşterile acestea atât de bruşte nu sunt tocmai sănătoase dacă nu există potenţial suficient pentru societăţile de construcţii", explică Neagu.

Compania a înregistrat în 2010 afaceri de circa 23 de milioane de euro, potrivit Ministerului de Finanţe şi deşi nu poate oferi o cifră exactă privind evoluţia în 2011 pentru că auditul financiar al companiei nu este finalizat, directorul de la Bergerat Monnoyeur spune că businessul "a crescut semnificativ comparativ cu anul 2010".

Compania a vândut peste 300 de utilaje noi şi peste 100 de utilaje de ocazie anul trecut, iar toată piaţa s-a ridicat la peste 1.300 de utilaje, astfel că Bergerat estimează o cotă de piaţă de peste 25%.

Utilajele mici acoperă 50% din piaţă

Din cifra de afaceri în România a Bergerat Monnoyeur 85% este generate de utilajele Caterpillar, atât din vânzările de utilaje noi sau de ocazie, cât şi din service.

În afară de utilaje de construcţii şi stivuitoare Caterpillar, compania distribuie şi utilaje Metso Minerals, pentru concasare şi sortare.

În prezent, parcul de utilaje aflat în exploatare în România (din gama mărcilor distribuite de Bergerat Monnoyeur) se ridică la peste 3.500 de utilaje de construcţii Caterpillar, peste 2.000 de stivuitoare Caterpillar şi peste 120 de echipamente pentru cariere Metso Minerals, potrivit estimărilor companiei.

Circa 50% din piaţa locală de utilaje de construcţii este reprezentată de utilajele mici, cu un preţ mediu de 50.000 de euro pe unitate. În medie, utilajele mici au un preţ începând de la 15-20.000 de euro, cele mijlocii - circa 150.000 de euro, iar cele mari, peste 500.000 de euro.

Sub 5% din piaţă este reprezentată de utilajele mari, în timp ce buldo-excavatoarele generează circa 45% din vânzările totale. "Ponderea (buldo-excavatoarelor pe piaţa locală - n.red.) se menţine de vreo 5-6 ani şi probabil va continua încă 2-3 ani. În timp însă, vom trece de la utilajele multifuncţionale la cele specializate", spune Neagu.

Investiţii inteligente şi controlul costurilor

Neagu consideră că în perioada de criză companiile trebuie să facă investiţii inteligente, care pot fi transformate în bani cât mai repede şi cu pierderi, dacă este cazul, cât mai mici, dar în acelaşi timp trebuie să urmărească foarte atent costurile.

"Dacă achiziţionezi un teren în Bucureşti nu îl poţi vinde la Paris, însă dacă achiziţionezi, dau doar un exemplu, un utilaj Caterpillar în România, ulterior îl poţi vinde oriunde în lume. De la clienţii aflaţi în dificultate am luat utilaje şi le-am redistribuit în alte ţări, acesta fiind de altfel avantajul reţelei globale Caterpillar. Există un dealer al acestei mărci în fiecare ţară, fapt ce permite lichefierea rapidă în bani a unui astfel de utilaj", explică Neagu.

După o scădere drastică de 80-85% în 2010 şi o revenire în forţă anul trecut, estimările privind evoluţia în 2012 a pieţei utilajelor de construcţii indică o stagnare, "Posibil ca piaţa utilajelor să sufere o uşoară variaţie anul acesta, în plus sau în minus, însă în acest moment estimăm că va fi similară cu nivelul înregistrat în 2011", spune Neagu, care adaugă că anul acesta Bergerat va majora parcul de închirieri cu cel puţin 50%.

Compania are în prezent 140 de angajaţi, dar intenţionează să crească personalul cu 10-12% în 2012.

Compania face parte din grupul francez Monnoyeur, este prezentă pe piaţa locală din anul 1991 şi concurează cu firme precum Marcom, distribuitorul exclusiv al mărcii Komatsu, sau Terra România - distribuitorul mărcii JCB. Grupul Monnoyeur mai este prezent pe piaţa locală şi prin firmele Ipso (dealer de utilaje agricole John Deere) şi Eneria (reprezentant exclusiv grupuri electrogene şi motoare marca Caterpillar).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO