Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa vopselelor nu dă semne de revenire. Köber caută să câştige teren la export

Piaţa vopselelor nu dă semne de revenire. Köber caută să câştige teren la export

Autor: Andreea Neferu

01.09.2011, 19:21 269

"Vânzările au scăzut ca urmare a scăderii generale a pieţei materialelor de construcţii, precum şi a sectorului de construcţii, care s-a redus cu circa 15% faţă de anul 2010, în timp ce numărul de autorizaţii de construcţii a scăzut cu circa 6-8% faţă de anul trecut", a declarat Aurel Köber, proprietarul şi administratorul companiei.

Circa 6% din vânzările companiei în primele şase luni au fost reprezentate de exporturi, principalele pieţe externe pe care Köber a mers fiind Republica Moldova, Ungaria şi Slovacia.

Creşte riscul de neîncasare

Köber estimează că piaţa vopselelor va înregistra anul acesta un declin de 10-15% comparativ cu anul anterior, până la o valoare de 120-140 de milioane de euro.

"Este al treilea an cu scăderi masive de consum. Scăderile înregistrate în această perioadă, de la un an la altul, au fost de circa 10-15-20%." Printre problemele actuale pe care antreprenorul român le identifică pentru jucătorii de pe piaţa vopselelor se numără şi creşterea riscu lui de neîncasare a datoriilor.

Köber a avut anul trecut afaceri de 146,5 milioane de lei (circa 35 de milioane de euro), în scădere cu aproximativ 3% faţă de anul an terior, în timp ce profitul net a fost de circa 10,2 milioane de lei (2,4 milioane de euro), potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Compania avea 408 angajaţi la finalul lui 2010.

Köber are în prezent trei unităţi de producţie în judeţul Neamţ şi una în Iaşi.

Astfel, compania are o unitate de cercetare şi producţie specializată în lacuri şi vopsele în Turtureşti, o alta la Săvineşti, o capacitate de producţie de centrale termice în Vaduri şi o unitate de producţie de componente electronice în Iaşi.

Vin achiziţiile?

Compania, deţinută de familia Köber, a finalizat în decembrie 2010 o investiţie de 12 milioane euro în fabrica de la Săvineşti. Compania a pus în funcţiune anul acesta o nouă secţie de vopsele în solvent la Săvineşti şi a continuat investiţiile de modernizare a capacităţilor de producţie de pe platforma Turtureşti şi a dezvoltat capacităţile de stocare ale firmei.

Întrebat dacă consideră că vor apărea noi jucători în industria locală a vopselelor, Köber a arătat că deja din august anul trecut un fost jucător a revenit pe piaţă (grupul german Meffert, care a readus în România brandul de vopsele Düfa - n. red.) şi că şi alte firme mari urmăresc să îşi crească vânzările pe piaţa locală şi că ar putea trece la achiziţia unor producători români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO