Mediafax.biz Exclusiv

Plafon de 1 mld. € pentru „Prima casă“

Autor: Ciprian Botea

07.04.2011, 20:10 12

BCR, BRD,Banca Transilvania şi Bancpost au dat împrumuturi garantate de statde aproximativ 950 mil. euro în cei aproape doi ani de desfăşurarea programului guvernamental şi se pregătesc să vândă tot atâteacredite noi. De exemplu, BCR estimează că plafonul de 550 mil. europe care l-a alocat pentru "Prima casă" IV îi va ajunge să deacredite timp de doi ani.

Statul a propus băncilorinteresate să reducă la jumătate garanţia pentru creditele vândutepână acum în cadrul programului şi să utilizeze plafonul eliberatpentru a vinde în continuare împrumuturi, garantate în proporţie de50%.

Băncile ar putea începe să vândăcredite prin a patra ediţie a programului după Sărbătorile de Paşteîn condiţiile în care normele de aplicare a noii variante aprogramului sunt aşteptate în mai puţin de douăsăptămâni.

Având în vedere vânzările de pânăacum, băncile ar putea să mai dea credite garantate de stat demaximum 1,5 miliarde de euro, dar nu toate băncile care auparticipat la ediţiile precedente s-au hotărât dacă vor continuasau nu să vândă credite garantate de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO