Mediafax.biz Exclusiv

Plasamentele BNR în bonduri SUA au scăzut în trimestrul al doilea cu 400 mil dolari, la 8 mld dolari

Autor: Ovidiu Tempea

12.07.2011, 15:42 143

"Evoluţiile recente de natură economică şi politică din SUA aufost încorporate în analizele efectuate în scopul determinăriialocării optime a investiţiilor şi au condus la decizia dediversificare a acestora într-o manieră eficientă, ţinând cont decondiţiile de de pieţele financiare internaţionale. În acestcontext, Banca Naţională deţinea la data de 30 iunie 2011obligaţiuni guvernamentale americane în sumă de 8,04 miliardedolari americani, în scădere faţă de suma de 8,42 miliarde dolariamericani înregistrată la sfârşitul lunii martie a acestui an,Banca Naţională încasându-şi cu regularitate drepturile cuvenitedin aceste plasamente financiare", se arată într-un document semnatde guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit documentului, BNR monitorizează permanent evoluţiiledin SUA, iar din declaraţiile oficialilor americani ar rezulta că oeventuală ajustare a cheltuielilor publice va fi aplicată doarsumelor cu destinaţie internă, în vederea protejării statutuluiinternaţional al SUA, "cea mai mare, sigură şi lichidă piaţă decapital din lume".

Raportul anual al BNR pe anul 2010 indică o concentrare ainvestiţiilor din rezerva valutară în instrumente emise de guverneşi instituţii supranaţionale, printr-o politica axată pe limitareaexpunerii faţă de bănci private. Veniturile din administrarearezervelor valutare au scăzut cu 42,5%, la 240 milioane deeuro.

BNR şi-a majorat anul trecut portofoliul de investiţii în eurode la 63% la 66%, în timp ce investiţiile în dolari au scăzut de la29% la 24%. În alte valute, BNR are 10% din plasamente, cu 2 puncteprocentuale mai mult decât la finele anului 2009.

Rezervele valutare ale băncii centrale au crescut anul trecut cu4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro, iar la mijloculacestui an au atins un nou record, de 34,4 miliarde de euro.

Din datele prezentate rezultă că plasamentele în dolaritotalizau anul trecut cel mult 7,8 miliarde de dolari.

Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB.Reprezentanţii celor două mari partide americane, Republican şiDemocrat, nu se pot pune de acord asupra reducerii deficituluibugetar, cerută de republicani pentru accepta o majorare a limiteide îndatorare a statului.

SUA au atins, în luna mai, pragul maxim al îndatorării, de14.300 de miliarde de dolari, votat în 2010, iar Trezoreria aautorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să poatăangaja împrumuturi până pe 2 august. După această dată, guvernulamerican nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va puteaonora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor, dacă nu sevotează în Congres majorarea limitei de îndatorare.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni,liderilor Congresului, un acord pentru reducerea cât mai amplă adeficitului bugetar, punând întrebarea retorică: "Dacă nu acum,atunci când?".

Obama a declarat într-o conferinţă de presă că se va întâlni înfiecare zi cu congresmenii, astfel încât să fie încheiat un acordpână la 2 august, termenul limită necesar pentru evitarea intrăriiîn incapacitate de plată a guvernului federal.

Potrivit unei note a McGraw-Hill, grup din care face parteagenţia Standard & Poor's, investitorii în obligaţiuni aleStatelor Unite ar putea înregistra pierderi de până la 100 miliardedolari dacă ratingul celei mai mari economii din lume esteretrogradat de la nivelul actual "AAA", maxim posibil.

În aprilie, S&P a confirmat ratingul SUA, dar a înrăutăţitîn premieră perspectiva la negativă din cauza deficitului şi ariscului ca acesta să nu fie redus semnificativ până în 2013. Dealtfel, S&P a avertizat că va declasa SUA până la cel maiscăzut calificativ dacă Trezoreia nu-şi va achita obligaţiilescadente în 4 august.

La rândul său, agenţia de rating Moody's a avertizat că ar puteapune guvernul SUA sub supraveghere pentru o posibilă retrogradaredacă nu ete rezolvat impasul privind creşterea plafonului deîndatorare înaintea termenului limită de 2 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO