Mediafax.biz Exclusiv

Pop, Rehau: Fără construcţii şi agricultură nu putem spera la creştere economică

Pop, Rehau: Fără construcţii şi agricultură nu putem spera la creştere economică

Autor: Andreea Neferu

19.01.2011, 17:34 42

"Economia nu-şiva reveni atâta timp cât sectorul construcţiilor şi agricultura nuvor progresa, iar industria locală va continua să fie dependentă decea europeană. Motoarele revenirii ar putea fi seriozitatea şiresponsabilitatea fiecăruia în sfera lui de activitate, de lasectorul politic la industria orientată spre export.

Ar trebui ca românii în marea lor masă să-şischimbe atitudinea", a declarat Emil Pop pentru ZF.

Cu toate acestea, managerul de la Rehau estepesimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale aconstrucţiilor în 2011, estimând o stagnare sau chiar o scădere de5-10%. Astfel, Pop se alătură altor manageri din industria deprofil, care au declarat în ultima parte a anului trecut că suntslabe şanse ca sectorul cel mai afectat de criză să-şi revină în2011, după ce în 2010 a consemnat o scădere totală de 20-25%, de lacirca 12,6 miliarde de euro în anul precedent.

Compania Rehau a înregistrat în 2010 o cifrăde afaceri de 48,5 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă deanul precedent, în condiţiile în care compania a reuşit să-şimărească cota de piaţă, în ciuda faptului că rentabilitatea ascăzut prin reducerea preţurilor, potrivit lui Pop.

În prezent, Rehau deţine o cotă de piaţă de26-27% pe segmentul de ferestre, de circa 7% în sectorulinstalaţiilor şi de 7% pe segmentul de inginerie civilă şiinfrastructură, potrivit lui Pop. "Pentru sectorul industrie nupoate fi calculată o cotă de piaţă, având în vedere diversitateaproduselor", explică managerul.

Nivelul vânzărilor în 2010 a fost în liniecu estimările de la începutul anului trecut, când compania îşibugetase o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro.Pentru anul 2011,managerul estimează că cifra de afaceri va înregistra o creştere depeste 7%, până la aproximativ 52 de milioane de euro.

Au închis fabrica dinCisnădie

Compania Rehau, care activează pepiaţa românească din 1996, a închis anul trecut fabrica de ţevi dinplastic de la Cisnădie, după ce a investit începând din 2003 circa10 milioane de euro în dezvoltarea unităţii.

În prezent, Rehau nu ia înconsiderare posibilitatea deschiderii unei noi fabrici, iarprodusele pe care le comercializează sunt procurate în acest momentde la cele aproximativ 40 de fabrici Rehau din alte ţări, precum şide la alţii furnizori de subsisteme.

În 2009, Rehau s-a reorientatcătre domeniul energiilor regenerabile, prin vânzarea de pompe decăldură, sisteme bazate pe geotermie şi sisteme solare, strategiade dezvoltare pe termen lung fiind de poziţionare a companiei caofertant de soluţii bazate pe astfel de energii.

"Vom atinge acest obiectiv prineforturi susţinute de promovare, prin investiţii înpersonal.

Rezultate semnificative vomobţine peste 2-3 ani, când aceste soluţii vor fi mai cunoscute şimai accesibile în România", explică Pop.Rehau Polymer, specializată în prelucrareapolimerilor, produce materiale pentru construcţii, industrie,precum şi componente auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO