Mediafax.biz Exclusiv

Practicile inadecvate au încetat, afirmă J&J România

Autor: Ioana David

12.04.2011, 19:56 38

La finalul săptămânii trecute companiaamericană a fost de acord să plătească o sumă de 70 mil. dolaridrept amendă, compensaţii (disgorgement - engl.) şi penalităţi dupăce a ajuns la o înţelegere cu autoritatea de reglementare a pieţeide capital din SUA (The Securities and Exchange Commission - SEC)care a acuzat-o în justiţie că ar fi făcut unele plăţi "improprii"doctorilor din mai multe ţări, printre care şi România.

"O investigaţie internă a relevat faptul căîn perioada 2005-2008, unii angajaţi ai diviziei farmaceutice dinRomânia, împreună cu anumiţi angajaţi ai distribuitorilor, au fostimplicaţi în oferirea de plăţi, cadouri şi, în anumite instanţe,acoperirea unor cheltuieli inadecvate pentru călătorii la congreseacordate unor medici angajaţi în sistemul public, în legătură cuprescrierea anumitor medicamente Johnson & Johnson", a spusMakis Papataxiarchis.

Compania este una dintre cele mai mari dinRomânia, aflându-se anul trecut pe locul 15 în topul celor mai maricompanii din industria de medicamente locală, potrivit unuiclasament al firmei de cercetare şi analiză de piaţă CegedimRomânia.Potrivit aceleiaşi informaţii, cota de piaţă a companiei afost de 2% şi a avut vânzări de 194 mil. lei (46 mil.euro).

"Compania şi conducerearesponsabilă au luat toate măsurile necesare pentru consolidareaimplementării politicilor interne de conformitate imediat dupăapariţia semnelor de întrebare şi înainte de raportarearezultatului investigaţiei interne. Praticile au încetat imediatdupă iniţierea investigaţiei interne", a mai spus MakisPapataxiarchis.

Vinerea trecută companiaamericană a anunţat într-un comunicat că în 2007 s-a adresatvoluntar autorităţilor de reglementare din SUA şi a dezvăluit căare bănuieli că subsidiare proprii din afara Statelor Unite aufăcut plăţii "improprii" pentru vânzarea dispozi tivelormedicale.

"Niciunul dintre membriiconducerii actuale a organizaţiei nu au fost implicaţi cu bunăştiinţă în aceste fapte şi nu au acţionat în mod ilegal. Johnson& Johnson este angajată să se asigure că personalul nostru şiterţii cu care colaborăm în întreaga lume, cum ar fi distribuitoriangro şi agenţi care acţionează pe seama noastră, dacă este cazul,îşi desfăşoară activitatea într-o manieră conformă cu legislaţia şireglementările locale", a mai spus şeful Johnson & JohsonRomânia.

Cazul J&J este primul deacest fel din România, deşi există de mai mult timp discuţii şi pepiaţa românească privind aceste practici. Companiile farmaceuticeau fost extrem de puţin transparente în ceea ce priveşte promovareamedicală din România, niciuna nefăcând public bugetul pe care îlcheltuieşte, spre exemplu, cu medicii pe care îi trimite lacongrese de specialitate.În 2009 ZF a solicitat aceste informaţii de la companii, darniciuna nu a făcut publice aceste date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO