Mediafax.biz Exclusiv

Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins;angajatorul, obligat să preia demisia

Autor: Dinca Thomas,

29.11.2010, 15:50 24

Documentul stabileşte totodată că angajatorul va fi obligat săînregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptulsalariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace deprobă.

"Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractulindividual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractelecolective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mic de 20 zilelucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii deconducere", se arată în proiect.

Forma actuală a Codului Muncii stabileşte că termenul de preavizeste cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau încontractele colective de muncă şi nu poate fi mai mare de 15 zilecalendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectivde 30 zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii deconducere.

Proiectul stabileşte totodată în mod clar că un contractindividual de muncă este suspendat de drept şi pentru participareala grevă, dar fără ca suspendarea să fie efectuată din iniţiativasalariatului. În acelaşi timp, prevederea conform căreia contractulindividual de munca poate fi suspendat din iniţiativa angajatoruluica sancţiune disciplinară va fi abrogată.

Din iniţiativa angajatorului, contractul individual de muncă vaputea fi suspendat şi în cazul reducerii temporare a activităţii,nu doar a întreruperii activităţii, ca şi pe durata suspendării decătre autorităţi a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilornecesare pentru exercitarea profesiilor.

În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motiveeconomice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioadecare depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceriprogramului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cureducerea corespunzătoare a salariului, până la remediereasituaţiei care a cauzat reducerea programului. În cazul în care dinmotive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporarăa activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitateareluării, unitatea poate acorda în această perioadă concediu fărăplată, după informarea prealabilă a sindicatului reprezentativ dela nivelul unităţii.

Modul de realizare a obiectivelor de performanţă va fi luat încalcul în ceea ce priveşte concedierile colective, iar interdicţiaimpusă angajatorul de a efectua noi încadări în muncă pe locurilesalariaţilor concediaţi, timp de 9 luni de la data concedieriiacestora, va fi eliminată.

În cazul în care contractul a fost suspendat pe duratacercetării disciplinare prealabile a angajatului sau cercetăriijudiciare a acestuia pentru fapte penale incompatibile cu funcţiadeţinută şi dacă ulterior se constată nevinovăţia celui în cauză,salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se odespăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fostlipsit pe perioada suspendării contractului.

Salariaţii nu vor putea fi concediaţi pe durata concediuluipaternal.

"De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare acontractului va interveni o cauză de încetare de drept acontractului individual de muncă, cauza de încetare de drept vaprevala", se mai arată în document.

Delegarea angajatului la un alt loc de muncă poate fi dispusăpentru o perioadă de cel mult 60 zile şi se poate prelungi cuacordul salariatului din două în două luni, nu cu cel mult 60 zileca în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO