Mediafax.biz Exclusiv

Producătorul de ţevi Superlit se aşteaptă la dublarea afacerilor

Producătorul de ţevi Superlit se aşteaptă la dublarea afacerilor

Autor: Andreea Neferu

04.11.2011, 10:39 317

"În 2011 am intrat pe piaţa europeană, iar 50% din cifra de afaceri de anul acesta va fi generată de exportul în diverse ţări europene precum Spania, Norvegia, Austria, Grecia, Italia, Ungaria şi Ucraina", a declarat Bogdan Niţu, directorul general al Superlit România.

Cel mai important contract extern, de două milioane de euro, este cel de livrare de ţevi pentru un canal de irigaţii cofinanţat de guvernul spaniol şi de Uniunea Europeană.

"Au plecat deja 500 de camioane cu ţevi către Lleida, în Spania", a afirmat Niţu.

Continuă expansiunea pe piaţa europeană

În România, cele mai importante contracte ale Superlit sunt cele încheiate în domeniul construcţiei de microhidrocentrale, pentru care furnizează ţevi şi tuburi. Un proiect de 2 mil. euro este cel încheiat cu firma Elsid, în timp ce contractele cu Balkan Hydroenergy şi Rombat se ridică la aproximativ 1 mil. euro fiecare. De asemenea, compania face livrări şi pentru staţia de epurare de la Brăila, contractul ridicându-se tot la peste 1 mil. euro.

Compania estimează că piaţa locală de tuburi din poliester armat cu fibră de sticlă şi inserţie de nisip, pe care activează, se ridica anul trecut la circa 18-19 milioane de euro, iar pentru 2011 Niţu consideră că se va menţine aproape de nivelul de anul trecut.

"Anul a început mai greu, însă în partea a doua a anului piaţa s-a mai dezgheţat", explică directorul Superlit.

Compania are în prezent 122 de angajaţi, însă mai are nevoie de încă 4 angajaţi pentru a continua expansiunea în ţările europene.

"Am recrutat deja un om la Belgrad, mai căutăm încă patru pentru zona Europa Centrală şi de Est, pentru ţările nordice, pentru Marea Britanie şi Irlanda, respectiv pentru Franţa, Spania şi Portugalia", spune Niţu.

Favorizaţi de contextul extern

Incertitudinile de pe pieţele internaţionale nu îi sperie pe cei de la Superlit, care deşi recunosc că situaţia e mai dificilă ca acum 3-4 ani, spun că activează pe un segment de nişă care le permite să înregistreze creşteri.

"După ceea ce s-a întâmplat în Japonia cu centrala nucleară de la Fukushima, dar şi ca urmare a deciziei cancelarului german Angela Merkel de a închide o parte din centralele nucleare, microhidrocentralele au revenit în atenţia tuturor », a declarat Niţu.

Superlit deţine la Buzău o fabrică de tuburi şi ţevi utilizate, printre altele, pentru sisteme de alimentare cu apă, instalaţii de irigaţii şi canalizare sau industria hidroenergetică, în care a investit iniţial, în 2008, circa 10 milioane de euro.De atunci, Superlit a mai cheltuit circa 4-4,5 milioane pe upgrade-uri ale liniei existente, care produce 200 de kilometri de ţevi şi tuburi pe an. "Acum luăm în calcul o investiţie de încă 10 milioane de euro pentru dublarea capacităţii de producţie, prin care s-ar putea crea între 50 şi 70 de noi locuri de muncă. La noi orice investiţie se face iarna şi urmează să se ia hotărârea dacă investiţia se va realiza la Buzău sau în alt loc din România sau Europa.

În 2012 va fi gata investiţia", a spus Niţu, care a adăugat că firma studiază şi posibilitatea de a transporta produsele pe Dunăre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO