Mediafax.biz Exclusiv

Producţia agricolă va fi la nivelul lui 2010, spune unul dintre cei mai puternici traderi

Producţia agricolă va fi la nivelul lui 2010, spune unul dintre cei mai puternici traderi

Autor: Gabriel Razi

11.05.2011, 19:40 401

El spune că este totuşi prea devreme pentru a face previziuniexacte referitoare la recolta din acest an însă precizează căfermierii din România suferă ca urmare a randamentelor la hectarmai mici decât în Bulgaria sau Ungaria.

"Probabil în acest an România va avea unnivel al producţiei agricole asemănător celui de anul trecut", adeclarat Schuldt după conferinţa Agribusiness Forum2011.

Poziţia directorului Cargill este diferităde cea a ministrului agriculturii Valeriu Tabără, care a declaratîn mai multe rânduri în ultimele luni că se aşteaptă ca în acest anproducţia internă de cereale să crească, mizând pe faptul căproducătorii din agricultura românească vor fi încurajaţi săplanteze mai multe cereale pe fondul preţurilor mari pentru acesteproduse pe pieţele internaţionale.

Anul trecut fermierii din România aurecoltat 5,7 milioane tone de grâu, peste 9 milioane de tone deporumb sau 1,3 milioane de tone de seminţe defloarea-soarelui.

Producţia de grâu de anul trecut a fost cu10% mai mare decât în 2009, în timp ce recolta de porumb a crescutcu 15%, iar cea de floarea-soarelui a avansat cu circa o pătrime,în condiţiile în care preţurile pe pieţele internaţionale erau cu30%- 40% mai mici decât în prezent.

Pe piaţa locală preţurile de export aleporumbului şi grâului rămân în continuare ridi cate. La sfârşitullunii aprilie o tonă de porumb a ple cat la export pentru 288 dedolari (199 euro) (preţ FOB Port Constanţa), în scădere cu 2% faţăde luna anterioară, în timp ce o tonă de grâu a avut un preţ de 335dolari (232 euro), în creştere cu 4% faţă de luna martie, potrivitdatelor MADR.

În bani producţia de grâu şi porumb de anultrecut s-a ri dicat la circa 3 mld. euro, având în vedere preţuriledin acel moment de pe pieţele internaţionale.

Dacă fermierii români vor obţine în acest ano producţie similară cu cea de anul trecut pentru grâu şi porumb arputea încasa circa 3,2 miliarde de euro, o creştere de 200 milioanede euro faţă de anul trecut.

În acest an americanii de la Cargill nuintenţionează să realizeze investiţii în România în condiţiile încare capacitatea actuală de stocare şi transport este considerată afi suficientă pentru nivelul actual al producţiei agricoleinterne.

"Nu avem în plan investiţii în următoarea perioadă înRomânia.Capacitatea actuală de stoca re este suficientă. La nivelulactual de producţie din România putem stoca suficient, putemtransporta pe Dunăre cereale pe măsură ce colectăm", a precizatSchuldt.

Ca şi ceilalţi jucători de pepiaţa locală a comerţului cu produse agricole precum Alfred C.Toepfer,Glencore, Nidera sau Ameropa, americanii de la Cargill se bazeazăpe o reţea de silozuri care le permite stocarea şi exportulcerealelor atunci când preţurile de pe pieţele internaţionale suntridicate.

Cargill controlează în România oreţea de 18 silozuri cu o capacitate totală de circa 500.000 detone de cereale, acestea fiind dispuse cu precădere în sudulRomâniei pe cursul Dunării.

Compania a achiziţionat cel mainou siloz al său în luna februarie a acestui an la Drobeta-TurnuServerin în judeţul Mehedinţi, acesta având o capacitate de stocarede circa 44.000 de tone.

Cargill are în România afaceri depeste 400 de milioane de euro din comerţul cu cereale şi nutreţurişi producţia de ulei.

Compania americană produce în România uleisub brandul Untdelemn de la bunica, prin intermediul divizieiCargill Oils.

În altă ordine de idei, Martin Schuldt asubliniat că România este avantajată din punct de vedere logisticfaţă de producătorii agricoli din Australia şi America de Nord încompetiţia pentru livrarea cerealelor către pieţele din nordulAfricii şi Orientul Mijlociu, având în vedere ieşirea la MareaNeagră şi apropierea faţă de aceste pieţe.

"Marea Neagră este importantă pentrufurnizorii de materii prime. Suntem în avantaj din punct de vederelogistic faţă de Australia şi America de Nord pentru a hrăni ţăriledin Orientul Mijlociu şi nordul Africii", a explicat Schuldt dupăconferinţa Agribusiness Forum 2011 organizată de TheDiplomat.

Pe de altă parte, directorul Cargill aprecizat că agricultura românească suferă în urma randamentelor lahectar mai scăzute faţă de alte ţări din regiune precum Ungaria sauBulgaria.

"Fermierii români recoltează în medie 2,4tone de grâu/hectar şi 3,4 tone de porumb/hectar, fermierii dinţările vecine obţin randamente cu 30%-35% mai mari."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO