Mediafax.biz Exclusiv

Profitul brut al SIF Muntenia ar urma să scadă în acest an cu aproape 9%, la 76 milioane lei

Autor: Stefan Musgociu

14.03.2012, 15:42 143

SIF Muntenia a înregistrat anul trecut un profit brut de 83,1 milioane lei (19,6 milioane euro) şi venituri de aproape 197 milioane lei (46,8 milioane euro). Mai mult de o treime din veniturile de anul trecut au provenit din banii încasaţi pe o parte din acţiunile BCR vândute către Erste, acţionarul majoritar al băncii.

Societatea a cedat anul trecut către Erste cea mai mare parte a acţiunilor BCR pe care le deţinea şi a primit în schimb 0,67% din titlurile băncii austriece şi 70,1 milioane lei.

În februarie, SIF a mai cedat o parte din acţiunile BCR în schimbul a 0,38% din titlurile Erste şi mai rămâne cu un pachet pe componenta cash, pentru care va încasa aproape 53,5 milioane lei. La finalul tranzacţiei, SIF Muntenia va deţine aproape 1% din acţiunile Erste.

"Pe lângă continuarea acţiunii de valorificare a acţiunilor deţinute la BCR, se are în vedere faptul că vânzarea unor pachete de acţiuni pe care SIF Muntenia le deţine la societăţi cu perspective de dezvoltare nu este oportună în această perioadă. Vânzarea participaţiilor se va face în scopul realizării obiectivului de «continuare a procesului de restructurare a portofoliului» dar cu foarte mare prudenţă. În acest sens se are în vedere vânzarea unor pachete «reziduale» de acţiuni chiar dacă profitabilitatea unor asemenea tranzacţii va fi mai redusă. Astfel se va asigura atât o creştere a gradului de lichiditate, cît şi a calităţii portofoliului SIF Muntenia, prin investirea sumelor obţinute în instrumente financiare mai performante", se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli propus de Muntenia Invest, societatea care administrează activele SIF Muntenia.

În buget se menţionează că societatea vizează reducerea expunerii pe sectorul financiar bancar, deoarece "este foarte mare, iar pe termen mediu performanţa acestui sector de activitate va fi redusă". Scăderea expunerii va fi realizată pe măsură ce vor fi identificate noi obiective de investiţii. SIF menţionează că vrea să participe şi la ofertele de vânzare pe care statul le va derula prin intermediul Bursei.

SIF ar urma să încaseze în acest an dividende de 9 milioane lei, de aproape două ori mai puţin decât suma de anul trecut, de 15,9 milioane lei,

"S-a ţinut seama de necesitatea crescută a societăţilor comerciale, pentru perioada următoare, de a creşte volumul investiţiilor proprii prin reinvestirea profitului, ceea ce conduce, pentru multe din ele, la un volum mai redus al dividendelor estimate. În aceste condiţii, dividendele curente care se previzionează că se vor încasa prezintă totuşi o creştere faţă de ceea ce s-a prevazut pentru 2011. Pe de altă parte însă, profiturile reinvestite în societăţi vor asigura creşterea valorii participaţiilor SIF Muntenia la aceste societăţi", se arată în buget.

Şefii societăţii estimează venituri de 85 milioane lei din tranzacţiile cu valori mobiliare, cu 35% mai puţin faţă de suma de 131,6 milioane lei din 2011. Tranzacţiile ar urma să fie realizate atât pe termen scurt, pentru obţinerea unui câştig speculativ, cât şi cu "investiţii ajunse la maturitate".

SIF nu a inclus în cheltuielile estimate pentru acest an provizioanele pe care le-ar putea constitui şi a bugetat cheltuieli totale de 32,1 milioane lei, de peste trei ori mai mici faţă de costurile înregistrate anul trecut, de 113,7 milioane lei.

SAI Muntenia Invest ar urma să încaseze 17,4 milioane lei pentru administrarea activelor SIF Muntenia, cu 8% sub suma de anul trecut, de 18,9 milioane lei.

Bugetul de venituri şi cheltuieli urmează să fie votat de acţionarii SIF Muntenia în data de 11 aprilie, în AGA.

Atunci, acţionarii vor discuta şi despre valoarea dividendelor pe care societatea le va distribui în acest an. SIF Muntenia a propus acţionarilor un dividend brut de 0,081 lei/acţiune, similar celui acordat pentru anul precedent, valoarea totală a dividendelor fiind de 65,3 milioane lei. Societatea a înregistrat anul trecut un profit net de 65,7 milioane lei (15,5 milioane euro).

În a doua parte a şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile SIF Muntenia erau în scădere cu 0,2%, la 0,741 lei. La această cotaţie, societatea are o capitalizare de 598 milioane lei (137,1 milioane euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat miercuri de BNR, de 4,3608 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO