Mediafax.biz Exclusiv

Proiectele de investiţii în fază de intenţie, în scădere faţă de 2010, dar cu valori mai mari

Autor: Cristina Cuncea

28.06.2011, 15:39 130

În primele şase luni ale anului, Direcţia de Investiţii Străinedin cadrul Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şiInvestiţiilor Străine (CRPCIS) a înregistrat 17 proiecte deinvestiţii străine în fază de intenţie, cu o valoare totală de1,150 miliarde euro, faţă de cele 20 de proiecte în faza deintenţie, dar cu o valoare de 1,076 miliarde de euro, înregistrateîn aceeaşi perioadă a anului precedent.

"Aşa cum reiese şi din cifrele de mai sus menţionăm că, deşianul acesta am avut cu trei proiecte mai puţin faţă de anul trecut,valoarea acestora este uşor mai ridicată faţă de anul trecut. Acestlucru ne îndreptăţeşte să considerăm că, din perspectivainvestitorilor mari, de anvergură, care nu reprezintă companii cese pot retrage uşor de pe piaţă la prima barieră investiţională,dar care vizează pieţe ce pot permite dezvoltarea de proiecte petermen lung, România rămâne o ţară atractivă", au declarat pentruMEDIAFAX reprezentanţii CRPCIS.

Aceştia estimează pentru acest an că România va atrageinvestiţii străine directe totalizând 3,5-4 miliarde de euro, încreştere cu 30-48% faţă de nivelul de 2,69 miliarde de euro în2010.

"Domeniile de interes pentru investitorii străini au rămasaceleaşi ca şi în anii precedenţi, respectiv energia regenerabilă,care rămâne un domeniu atractiv pentru investitorii străini ca dealtfel şi cel auto. Alte domenii sunt siderurgia, electricele şielectronicele, materialele de construcţie, infrastructura rutieră,sectorul farmaceutic, agricol, turism, bunuri de larg consum,servicii", arată datele CRPCIS, subordonată Ministerului Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În ceea ce priveşte repartizarea pe regiuni, zona cea maiatractivă pentru investitori rămâne vestul ţării, dar în ultimultimp au reuşit să atragă valori semnificative de capital străin şialte regiuni, precum Prahova, Dolj, Dâmboviţa şi Constanţa.

"Dorim o repartizare echilibrată a investiţiilor pe teritoriulRomâniei şi am încercat să convingem investitorii de avantajeleimplementării proiectelor lor şi în zona de est, fiind conştienţică infuzia de capital străin şi crearea de locuri de muncă vor ducela creşterea nivelului de trai şi implicit la dezvoltarea acesteiregiuni. În acest sens, în ultimii ani am dus o campanie desensibilizare a autorităţilor locale pentru a le determina săconştientizeze importanţa creării unor parcuri şi zone industrialecu acces la utilităţi şi suprafeţe mari de terenuri, permiţânddezvoltarea unor proiecte de anvergură", a adăugat sursacitată.

Printre problemele ridicate de investitorii străini, una dintremai frecvente este cea privind capacitatea pieţei de muncă dinRomânia de a furniza personal calificat pentru funcţiile de top şimiddle management.

"Un alt aspect deloc de neglijat în atragerea de capital externîl reprezintă faptul că investitorii străini sunt sensibili lacondiţiile de trai, la standardele de viaţă, la oportunităţileculturale oferite de locaţia pe care o aleg deoarece în primii anide implementare a proiectelor şi chiar în primii ani de desfăşurarepropriu-zisă a activităţii, companiile îşi detaşează un număr deexpaţi, care vin insoţiţi de familiile lor. Faptul că locul în caretrăiesc efectiv pe perioada detaşării le oferă deschiderea către oviaţă socială şi culturală este un «pro» pentru alegerea locaţiei",potrivit sursei citate.

De asemenea, investitorii sunt interesaţi şi de asigurarea unorcondiţii care să permită accesul la reţele de transport şicomunicaţii dezvoltate, cum ar fi aeroporturi cu multiple legăturiinternaţionale, precum şi la servicii informatizate în măsură săasigure o bună desfăşurare a activităţii companiei.

Cele mai importante şase proiecte de investiţii începute înacest an au o valoare totală de totalizează aproape 240 de milioanede euro şi vor crea 1.260 de locuri de muncă.

Investiţia de 120 de milioane de euro a companiei Prio, parte agrupului Martifer din Portugalia, din domeniul producţiei debiodiesel este cel mai mare proiect iniţiat în acest an. Companiava crea 80 de locuri de muncă la Lehliu Gară, în judeţulCălăraşi.

Alte proiecte importante sunt fabrica de componente electonice afirmei coreene Shinheung de la Oradea, investiţie de 30 milioane deeuro, precum şi cel al companiei americane IAC (InternationalAutomotive Components) din domeniul componentelor auto cu o valoarede 57 milioane de euro, de la Balş, judeţul Dolj.

De asemenea, compania americană Toro, producător de microsistemede irigaţii, investeşte 20 milioane de euro la Ploieşti, iarproducătorul spaniol de panouri solare Siliken alocă cinci milioanede euro pentru o fabrică la Timişoara.

Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni444 milioane euro, în scădere cu 28,7% de la 623 milioane euro înintervalul similar din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO