Mediafax.biz Exclusiv

Proprietarul Transavia a primit anul acesta cinci oferte de a prelua alte firme, dar nu crede că e momentul potrivit

Autor: Ioana Mihai

31.10.2011, 12:56 212

"Toate trebuie făcute la momentul potrivit", spune antreprenorul, povestind o experienţă anterioară, când a vrut să cumpere Avicola Braşov, dar "conducătorii au fost cu coada sus". Popa a cumpărat-o mai târziu, când l-au rugat ei (2007), în alte condiţii.

Fondatorul Transavia consideră că specificul antreprenorului local este că "românii sunt fraieri; în timp ce străinii construiesc un business pe care apoi îl vând total sau parţial, românii se desprind greu de ceea ce clădesc".Şi asta pentru că toţi românii vor să fie proprietari.

Ioan Popa constată că străinii au altă gândire, "nu ştiu dacă mai bună sau mai proastă, doar că e alta. Noi ne «oxidăm» mult mai repede, ne stresăm mai mult decât e necesar, ne îmbolnăvim".

Spre deosebire de anii trecuţi, omul de afaceri nu a primit în 2011 oferte să-şi vândă afacerea, "doar întrebări cu dus-întors la care nu răspund".

Cea mai "serioasă" ofertă de până acum, despre care nu vrea să dea niciun detaliu, a fost făcută în martie 2007, pe vremea când nu înglobase Avicola Braşov, dar a refuzat categoric. Recunoaşte că dacă ar fi avut atunci inspiraţia să vândă, şi-ar fi putut răscumpăra acum firma la 30% din cât câştiga atunci.

"Nu-ţi trecea atunci prin cap să vinzi, în niciun caz, totul era în expansiune ca floricelele de porumb.", spune Popa.

Transavia Alba Iulia este cel mai mare producător de carne de pui de pe piaţă, companie cu o situaţie confortabilă mai cu seamă prin prisma gradului mic de îndatorare, sub 5% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO