Mediafax.biz Exclusiv

Rădăcini preia un centru Opel şi Chevrolet din Galaţi

Autor: Bogdan Alecu

09.04.2012, 20:15 281

"Spaţiul din Galaţi, compus din showroom şi service pentru mărcile Opel şi Chevrolet, era închiriat de la Credit Europe Bank. De acolo mai avem de recuperat doar câteva utilaje de service", au spus oficialii LD Expert Grup IPURL Huşi, lichidator judiciar al Gold&Platin.

Primul mare faliment din piaţa auto locală

Ei au precizat că pe 25 aprilie are loc primul termen al dosarului prin care este solicitată intrarea în faliment a companiei Gold&Platin. Odată cu declararea falimentului se vor scoate la vânzare şi centrele companiei din Iaşi, Suceava şi Bacău, evaluate la 2,2 mil. euro fără TVA, respectiv 1,2 mil euro şi 1,7 mil. euro, potrivit lichidatorului judiciar.

Intrarea în faliment a Gold&Platin vine după patru ani în care piaţa auto locală a pierdut aproape 70% din volum, acesta fiind şi primul faliment al unui dealer care deţine mai multe centre auto şi afaceri de zeci de milioane de euro anual.

"Am preluat centrul Gold&Platin din Galaţi, dar de la bancă. În piaţă vor rămâne doar dealerii mari, cei care au rulaj mare, au ştiinţa de a vinde şi care îşi permit să dea discounturi.

Înainte mai existau businessuri auto de familie, care vindeau o singură marcă într-o singură locaţie. Acum este nevoie de o firmă mai mare cu mai multe centre care să poată contrabalansa vânzările scăzute dintr-o locaţie cu unele mai mari din altă locaţie", a spus Nicolae Sorescu, directorul general al Grupului Rădăcini. În 2010 şi 2011 cifra de afaceri a grupului Rădăcini a fost de aproximativ 100 mil. euro. În ceea ce priveşte volumul, anul trecut grupul a înregistrat o scădere a vânzărilor de 10%, la 3.600 de maşini, faţă de 4.000 în anul anterior. În primul trimestru al acestui an s-au comercializat în centrele Rădăcini 380 de autovehicule.

"Anul acesta este cel mai mare test de rezistenţă pentru dealerii auto. Din pacătate nu toţi din piaţă respectă regulile şi încă sunt reexporturi în piaţă, dar şi vânzări de maşini second-hand nereglementate", a spus Sorescu.

În ceea ce priveşte activitatea Gold&Platin de la Galaţi, "dealerul a terminat contractul în februarie 2011. În legătură cu vânzările în judeţ, ne aşteptăm ca acestea să fie influenţate într-un mod pozitiv având în vedere că Rădăcini activează în Brăila încă din 2007", a spus Cătălin Manta, country manager Chevrolet România. La începutul anului trecut Gold&Platin a închis showroomul din Pipera.

"La noul centru din Galaţi vom comercializa mărcile Opel şi Chevrolet. Pentru moment trebuie să rentabilizăm afacerea, după care ne gândim la o eventuală extindere a locaţiei de acolo", a spus Sorescu. El a subliniat că valoarea achiziţiei este confidenţială. În ceea ce priveşte reţeaua Opel, redeschiderea centrului din Galaţi vine după ce la finele anului trecut a mai fost deschis un nou centru al mărcii la Baia Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO