Mediafax.biz Exclusiv

Radu, UniCredit: Criza redeschide oportunităţi pentru apariţia unor campioni locali

Radu, UniCredit: Criza redeschide oportunităţi pentru apariţia unor campioni locali

Autor: Razvan Voican

07.07.2011, 11:14 540

"Într-adevăr, este destul de târziu săvorbim despre asta în România, dar criza face ca aceastăperspectivă să redevină interesantă şi viabilă pentru că există peanumite pieţe competitori străini care nu mai pot susţine afacerilelocale, iar firmele româneşti pot profita." El consideră căsectoare precum procesarea de carne şi agricultura, mobila,metalurgia şi industria grea sau construcţiile de maşini pot dacompanii româneşti puternice pe seama unui proces deconsolidare.

De asemenea, Radu spune că pe piaţatelecomunicaţiilor RCS&RDS este un exemplu de companie localăcu potenţial mare, inclusiv pentru extindere în regiune, şi pe careUniCredit este interesată să o susţină cu finanţări.

În general, banca sa încearcă să finanţezeoperaţiuni în exterior ale unor companii locale, inclusivexporturi.

Şeful UniCredit afirmă că potenţialul deexport este departe de a fi fost atins.

"De fapt, exportul românesc este foarteinsularizat, sunt doar câteva companii foarte mari care ţinexporturile. Cred că ar trebui extinsă paleta de companii cuprezenţă semnificativă la export şi în general să fie redusădependenţa de câteva pieţe/câteva domenii, pentru că se poatedovedi foarte riscantă în condiţiile economice internaţionale dinziua de azi." În acest context, Radu spune că încă este mult subpotenţial exportul românesc pe piaţa rusă în pofida unor tentativede recucerire a acestui spaţiu comercial uriaş.

"S-au reuşit mai multe breşe în spaţiul rusşi se pare că există apetit pentru produse româneşti - căutate pevremuri. Din păcate încă suntem mult sub potenţial." În economialocală UniCredit, care încă are un profil puternic de bancă decorporate, deşi tinde să-şi mărească substanţial şi prezenţa peretail, vede cel mai ridicat potenţial de creştere în energie şiagricultură - "eterna promisiune, dar nevalorificată".

Bancherul se plânge că "economia încă nu aresuflu". "Am produs reaşezarea macroeconomică, dar în acelaşi timpam secat din resursele de creştere. Ne uităm la creşterea de 0,7%din primul trimestru, dar este mică în comparaţie cu economiile dinregiune.Ocreştere de sub 2% nu este menită să aducă bunăstare. Trebuiegăsite instrumente care să stimuleze creşterea, să fie atrasefonduri europene, să avanseze proiectele deinfrastructură."

Radu spune că perspectivele de atragere deinvestiţii străine directe nu sunt promiţătoare, iar România arevenit de fapt la un profil de ţară cu fiscalitate ridicată prinmajorarea TVA la 24% şi, încă şi mai rău,impredictibilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO