Mediafax.biz Exclusiv

Radu, UniCredit: Sunt bănci rămase fără suflu care lasă o felie pentru cele care vor poziţii strategice pentru viitor

Autor: Razvan Voican

18.11.2010, 09:32 14

Perspectivele de sfârşit de an nu sunt grozave. Trimestrul alpatrulea poate să aducă o anumită revenire sau să în semnesfârşitul unor companii pentru că are un impact decisiv, mai alesîn domeniul retailului sau al furnizorilor din retail."

Bancherul spune că în mod cert sunt afectateconstrucţiile, inclusiv furnizorii de materiale, dar şiconfecţiile, de exemplu, stau destul de rău.

În schimb, metalurgia dă semne pozitive, lafel şi construcţiile de maşini, sus ţinute de cererea externă, însăexistă semne de întrebare privind creşterea economică din Europa deVest la anul.

"Exporturile nu reprezintă neapărat motorulieşirii din criză, ci mai degrabă atragerea de fonduri europene,îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget şi plata de cătrestat a arieratelor care ajung să provoace insolvenţe în lanţ",afirmă Radu.

Într-o ierahie a categoriilor de crediteneperformante în portofoliul UniCredit, gradul cel mai ridicat deneperformanţă este înregistrat la IMM-uri, urmate de persoanefizice, iar la corporate situaţia este cea mai bună.

"IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, resimtdeficitul de capital şi sunt afectate în cel mai înalt grad deproblema arieratelor pentru că este cel mai uşor să nu plăteşti unfurnizor mic."

Radu crede că trimestrul IV va fi maidificil pentru sistemul bancar decât trimestrul III pentru căvenirea iernii înseamnă creşterea cheltuielilor, cu impact asuprasituaţiei financiare a clienţilor.

"Şanse de revenire pe creştere ar puteaapărea spre sfârşitul trimestrului al doilea din 2011 dacă vor filuate măsurile de ajustare a cheltuielilor statului, deja prea multîntârziate, şi vor fi plătite datoriile."

Băncile încearcă să balanseze creştereacostului riscului prin reducerea altor categorii de cheltuieli.UniCredit a ajuns în septembrie la un raport cost/venit de41,8%."Putemmerge sub 40% şi aceasta este şi direcţia pe care vrem s-o urmăm.Am redus costuri cu furnizorii, cu chiriile, cu reclama, precum şicosturi cu salariile."

Ne gândim să fim mai agresivi perefinanţări

Creşterea cu 13%a soldului creditelor dinbilanţul UniCredit a provenit în mare parte de la diviziacorporate. "Au mers bine şi creditele ipotecare şi cele de nevoipersonale cu ipotecă. Cert este că am demonstrat că nu estesprijinită de realitate afirmaţia că nu se mai dau credite." Lacapitolul refinanţări, Radu spune că banca nu a fost agresivă peacest segment, însă a oferit "condiţii foarte bune" şi astfel aputut atrage clienţi de la alte bănci. "Ne gândim să fim maiagresivi pe piaţa refinanţărilor. Am vrut însă să vedem mai întâice se întâmplă cu Ordonanţa 50 şi să înţelegem ce urmează." Cerereade credite noi de retail rămâne scăzută din cauza lipsei deîncredere în viitor, aşa că refinanţările ar putea rămâne o sursăimportantă de creştere a bilanţurilor unor jucători.

"Sunt bănci care au rămas fără suflu şiastfel apare pe piaţă o felie care poate fi acoperită de alte băncicare investesc în continuare, care vor să deţină poziţii strategicepentru viitoarea perioadă de creştere."

Parlamentul ar trebui să anulezeOrdonanţa 50 şi să facă altă lege

Şeful UniCredit Ţiriac Bank susţine căpentru eliminarea confuziei care domneşte acum pe piaţă, cea maibună soluţie ar fi ca Parlamentul să anuleze Ordonanţa 50 şi săvină cu alt pachet legislativ.

"Fără îndoială, ordonanţa în forma actualăeste neclară atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi. S-a creatmult haos, iar situaţia se complică pe zi de trece pentru că seintră în procese care vor distorsiona complet piaţa."

El spune că ordonanţa are un impact foartemare pe veniturile băncilor, pentru că modul în care s-a pusproblema i-a radicalizat pe clienţi. "Ar trebui tras linie şi venitcu o reglementare nouă care să echilibreze excesele."

Totuşi, la nouă luni UniCredit a raportat ocreştere de 15% a veniturilor operaţionale.

"Am evoluat bine ca venituri nete, atâtpentru că am crescut creditarea, cât şi pentru că nu am mai plătitmult la depozitele foarte mari de la companii. Avem o lichiditatecores pun zătoare şi oricum piaţa este distorsionată de jucătoriicare plătesc foarte mult, iar noi n-am intrat în aceastăcursă."

Vrem să creştem mai departe înRomânia

UniCredit îşi menţine strategia de creştereîn România şi vom face noi paşi în cursul anului viitor, luăm înconsiderare deschiderea de unităţi şi atingerea unei prezenţe maimari pe retail, proiect pentru care am şi adus noul vicepreşedintepe domeniu, afirmă Radu.

"Avem o cotă de piaţă de peste12% pe corporate, dar la retail avem numai circa 5% şi vrem săcreştem.

El spune că anul acesta banca aevitat să închidă unităţi, chiar şi acolo unde activitatea esteredusă, pentru că este vorba tot despre susţinerea strategiei deviitor.

"Dacă închidem o unitate bancarăînseamnă că nu vom mai deschide alta curând acolo pentru că estevorba despre un write-off mare. O sucursală nu este un magazin pecare să poţi să-l muţi cu uşurinţă, implică investiţiiimportante."

În plus, Radu afirmă că este lamijloc stategia băncii de a fi cât mai aproape de clienţi şi caatare a decis să-şi asume costul menţi nerii nivelului actual alreţelei, cu perspectiva reluării proce sului de extindere anulviitor, în funcţie de evoluţia economiei.

"Tot ce am făcut a fost sărestructurăm câte ceva din reţea, comasând unităţi care erauapropiate, iar businessul nu era suficient pentru a acoperi petermen lung potenţialul de activitate."

Bancherul susţine că "sucursalanu şi-a trăit veacul", iar clienţii vor să meargă la bancă şi săfie serviţi de operatorul de ghişeu.

De la începutul acestei luni, laconducerea diviziei de retail a fost numit italianul EmanueleButta, în locul lui Zoltan Major.

Răsvan Radu spune că Botta a fostselectat dintr-un grup de candidaţi pentru că avea background-ul decare UniCredit are nevoie în România.

"Aveam nevoie de cineva care săpoată aduce o dezvoltare puternică a retailului, iar el areexperienţă în aşa ceva. Avantajul de a fi parte a unui grup mareeste că poţi găsi profilul potrivit în interiorulorganizaţiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO