Mediafax.biz Exclusiv

Raiffeisen a vândut anul trecut credite de 33 mil. € din bilanţ către două vehicule speciale

Raiffeisen a vândut anul trecut credite de 33 mil. € din bilanţ către două vehicule speciale

Autor: Razvan Voican

11.04.2011, 10:27 47

Banca şi-ascos astfel din portofoliu credite de retail reprezentândechivalentul a 12,5 mil. euro şi credite acordate unor companii învaloare de circa 20,8 mil. euro, sumele fiind la mai puţin dejumătate faţă de volumele externalizate în 2009.

Astfel de operaţiuni practicate sub diferiteforme şi de alte bănci distorsionează de mai mulţi ani statisticileprivind evoluţia creditului privat publicate de banca centrală. Încazul Raiffeisen au fost iniţiate în 2008 nu numai pentru evitarearestricţiilor de ordin administrativ în vigoare la vremearespectivă, dar şi pentru asigurarea unei surse de finanţare maiieftine.

De exemplu, începând din iulie 2008 şi pânăla sfârşitul lui 2010, banca a vândut către vehiculul special ROOFConsumer România credite de consum în valoare de aproape 12,5milioane de euro. Creditele corporate care sunt alese pentrusecuritizare merg spre un vehicul denumit RIEF, dar care a preluatîn anii trecuţi şi credite de retail.

În cadrul aces tui tip de tranzacţii bancaîncasează pe loc o parte de preţ fixă, iar apoi o componentăvariabilă încasată lunar, în funcţie de performanţa portofoliuluide credite vândut. În 2010 a încasat astfel de la cele douăvehicule RIEF şi ROOF numai 10 mil. lei, în scădere cu 86% faţă de2009, banii fiind înregistraţi ca venituri dincomisioane.

Creditele neperformante, 16% dinportofoliu

Cu toate externalizările de credite,portofoliul Raiffeisen a crescut anul trecut cu 20% pe segmentul deretail şi cu 16% pe corporate, totalizând 12,15 mil.lei.

Totuşi, volumul creditelor clasificate încategoria "îndoielnic" şi "pierdere" după standardele româneşti deccontabilitate aproape s-a dublat, apropiindu-se de două miliardede lei (467 mil. euro). În aceste condiţii ponderea creditelorneperformante s-a ridicat la aproximativ 16% din totalul creanţelornete asupra clientelei.

La nivelul întregului grup, Raiffeisen aexecutat anul trecut garanţii de tip ipotecar în sumă de 5,5 mil.lei (circa 1,3 mil. euro), în creştere cu aproximativ 3% faţă devaloarea garanţiilor executate în 2009.

Dobânda medie la creditele în lei ascăzut cu 4 puncte

Dinamica rapidă a creditării înregistrată deRaiffeisen anul trecut a fost susţinută de reducerea vizibilă adobânzilor nominale la creditele în lei şi într-o mai mică măsurăde ajustarea dobânzilor la euro.

Banca a practicat în 2010 o dobândă medie de12,06% la creditele în lei acordate clienţilor, nivel mai mic cu 4puncte procentuale faţă de 2009. Reducerea dobânzii nominale mediia reflectat scăderea dobânzii de referinţă ROBOR la trei luni, carea coborât de la 10,65% la 31 decembrie 2009 la 6,17% la sfârşitullui 2010 (aproape 4,5 puncte procentuale).

La euro dobânda medie a coborât vag de la5,84% la 5,43%, în contextul în care rata EURIBOR la trei luni aurcat de la 0,7% la sfârşitul lui 2009 la 1,01% la sfârşitul lui2010.

În acelaşi timp, dobânzile plătiteclienţilor la depozite au fost reduse puternic, în condiţiile încare banca nu a fost nevoită să intre în războiul preţurilor cares-a manifestat în mai multe runde pe piaţă, susţinut de băncile cudeficite de lichiditate.

La lei dobânda medie aproa pe s-aînjumătăţit, până la 3,82%, în timp ce la euro a coborât la1,92%.

În acest context, Raiffeisen a reuşit să-şimajoreze marjele de dobândă într-o asemenea măsură încât venitulnet din dobânzi a sărit cu 27% faţă de 2009 (pe raportările înRAS), depăşind un miliard de lei şi acoperind practic integralcheltuielile operaţionale ale băncii.

Cheltuielile cu dobânda aproape s-auînjumătăţit.

Expunere crescută pe sectorulpublic

Pe parcursul anului trecut grupul Raiffeisenşi-a majorat expunerile pe sectorul de stat, astfel încât 15% dinîntreg portofoliul de credite corporate a ajuns să fie concentratpe societăţi aflate în subordinea statului şi pe diferite entităţipublice, în timp ce în 2009 acestea deţineau o pondere de12%.

În cadrul finanţărilor corporate, sectorulpublic a avut a patra mare pondere după servicii, comerţ şi producţie. În totalul finanţărilor, sectorul public a deţinut o cotă de8,5%, în timp ce creditele pentru producţie au reprezentat 8,8% dinportofoliul băncii. Totuşi, expunerile pe retail au rămasdominante, cu mai mult de jumătate din totalulcreditelor.

Salarii constante pentru conducereabăncii, creştere la nivel de grup

Banca a cheltuit anul trecut 60,2 mil. leicu remuneraţiile şi alte beneficii ale membrilor organelor deadministraţie, conducere şi supraveghere, nivel aproape constantfaţă de cel înregistrat în 2009.Directoratul băncii are şase membri, iar Consiliulde Supraveghere tot şase.

Cheltuielile cu remuneraţiilepersonalului băncii au scăzut cu peste 4%, până la 349 mil. lei,deşi numărul angajaţilor a crescut cu 55, până la 6.723.

La nivel de grup, cheltuielile cusalariile plătite "personalului cheie" din management a urcat uşorcu 0,4%, până la 66 mil. lei. De asemenea, grupul a cheltuitaproximativ un milion de lei cu programul de fidelizare a unorangajaţi prin acordarea de acţiuni ale băncii-mamă Raiffeisen BankInternational, faţă de 1,3 mil. lei în 2009.

Per total, cheltuielile cusalariile celor 6.880 de angajaţi (6.903 în 2009) ai grupului aucrescut cu 2%, până la 387 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO