Mediafax.biz Exclusiv

RATB vrea să-şi domolească setea de carburanţi cu 100 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu

02.08.2011, 19:35 331

"Licitaţia se organizează pentrua acoperi consumul pentru întregul nostru parc auto.Avem o flotă de 1.337de unităţi", a declarat Constantin Tobescu, purtătorul de cuvânt alRATB.

Potrivit anunţului companiei,contractul ar urma să intre în vigoare în luna octombrie a acestuian, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind sfârşitullunii august.Criteriul de atribuire va fi preţul cel mai mic.

În total, RATB intenţionează să cumpereîntre 92,3 şi 102,6 milioane de litri de benzină şi motorină,valoarea totală a contractului fără TVA fiind de aproximativ 423 demilioane de lei (circa 100 de milioane de euro). Pornind de laacest preţ şi ţinând con de cantităţile minime şi maxime pe carecompania intenţionează să le cumpere, rezultă că pentru fiecarelitru de carburant RATB este dispusă să plătească în medie între4,1 şi 4,5 lei, fără TVA.De exemplu, ieri într-o benzinărie Petrom din zonabulevardului Basarabia, un litru de benzină costa 5,580 lei, iarunu de motorină era 5,5 lei. "Ultimul contract de achiziţie decarburanţi pe care l-am avut a fost cu Rompetrol pe o durată de unan de zile. Acum organizăm o licitaţie multianuală", a declaratRadu Jianu, reprezentant al RATB care se ocupă de realizareaacestei licitaţii, precizând că firma a mai lucrat şi cu altecompanii petroliere locale.

Rompetrol este al doilea cel maimare jucător din piaţa distribuţiei de carburanţi, grupul fiindcontrolat în proporţie de 100% de compania kazahă de statKazMunaiGaz. În România se consumă anual circa 8-9 milioane de tonede produse petroliere, din care aproximativ 5 milioane de tonereprezintă consumul de carburanţi. În total piaţa are o valoare decirca 10 miliarde de euro, cei mai mari jucători fiind Petrom,Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Potrivit celor mai recenterezultate financiare disponibile, RATB a avut în 2009 o cifră deafaceri de 168,6 milioane de euro şi un profit net de circa 3.700de euro. RATB avea în 2009 circa 12.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO